четвер, 14 січня 2021 15:16

ЄСПЛ підтвердив анексію Криму - чи наближує це повернення півострова

ЄСПЛ підтвердив анексію Криму - чи наближує це повернення півострова
Друзенко пояснив рішення Європейського суду про російський контроль у Криму. Фото: газета "День"

Рішення Європейського суду з прав людини не є зрушенням у кримському тупику, зауважив у коментарі Gazeta.ua правник, конституціоналіст Геннадій Друзенко. У висновку суду за позовом України проти Росії йдеться, що фактичний контроль Росії над окупованим Кримським півостровом розпочався не пізніше 27 лютого 2014 року.

"Таке рішення дає моральну сатисфакцію Україні. Нових фактів не встановлено. Міжнародна спільнота і так визнає анексію Кримського півострова, окупацію, і дати встановлені ті самі. Серйозних юридичних наслідків для Росії це рішення не матиме. Ще кілька років тому там убезпечилась від виконання рішень ЄСПЛ внесенням змін до Конституції. Якщо Конституційний суд РФ визнає це рішення таким, що суперечить Конституції, то його можна просто ігнорувати. Навіть на сантиметр це не наближує повернення Криму. Не варто розраховувати поки що і на морально-фінансову компенсацію", - пояснив Друзенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втратила всі можливості легітимізувати загарбання Криму

"Лише РФ на цей час не визнає анексії. Навіть Білорусь, яка є для них союзною державою, ніде не заявляла про конституційність приєднання Криму.

Такий висновок є проміжним і не закладає прецедентів на майбутнє. Визнають по суті, наприклад, за рік, що там порушують права людини. Чи допоможе це кримським татарам? Можливо, одиницям".

"Рішення ЄСПЛ - потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим - це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не "референдуму" та "мирного волевиявлення", - написав Денис Малюська.

Зараз ви читаєте новину «ЄСПЛ підтвердив анексію Криму - чи наближує це повернення півострова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі