пʼятниця, 07 лютого 2014 20:41

ЄС змінює формат програми Східного партнерства

ЄС змінює формат програми Східного партнерства
Фото: zolochiv.net
Тринадцять країн-членів Євросоюзу підготували для обговорення проект розвитку програми Східне партнерство. У документі відзначається необхідність співпрацювати з Києвом "в широкому політичному спектрі" і проводити політику відповідно з розвитком подій в Україні, де триває криза, що почалася після відмови влади підписати угоду про асоціацію з ЄС, повідомляє Радіо Свобода.

Питання про санкції проти українських чиновників, відповідальних за розгін демонстрантів, до порядку денного обговорення документа, яке відбудеться 10 лютого, поки не внесено.

Документ називається 20 тез "Східного партнерства" після Вільнюса" (саміту, що відбувся в листопаді 2013 року, - Gazeta.ua)

У проекті нової програми пропонується всім учасникам, крім підписання угод про асоціацію з ЄС, обговорити так званий "Європейський пакет", в якому мова піде про свободу пересування та візах, студентських обмінах, двосторонніх програмах і розширення участі у громадських програмах ЄС.

В проекті рекомендовано прискорити процес підписання угод про асоціацію з Грузією та Молдовою. Зробити це пропонується не пізніше серпня 2014 року, а також рекомендується підготувати скоординований відповідь у випадку, якщо Росія почне тиснути на ці країни.

Країни-члени ЄС пропонують продовжити відкритий діалог з Росією щодо інтеграційних процесів в Європі, але водночас наполягають, що каральні заходи відносно членів Східного партнерства є неприпустимими.

Документ, який вже схвалили Великобританія і Німеччина, обговорять міністри закордонних справ країн ЄС на засіданні в Брюсселі у понеділок, 10 лютого.

В програмі ЄС " Східне партнерство беруть участь, крім України, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року Кабмін офіційно відмовився від підписання угоди про асоціацію з ЄС, мотивуючи рішення загрозою національній безпеці у зв'язку з розривом економічних зв'язків з Росією.

В Європарламенті, коментуючи провал асоціації України і ЄС, відзначали, що в наступний раз Київ може повернутися до питання підписання угоди з Євросоюзом у 2016 році. Причому Україна за певних умов може і зовсім втратити шанс на євроінтеграцію, відзначали в ЄП. Це частково пов'язано з тим, що в 2014 році відбудеться ротація у владних інституціях ЄС і з'явиться новий склад Європарламенту після травневих виборів. До того ж, у 2015 році пройдуть президентські вибори в Україні.
Зараз ви читаєте новину «ЄС змінює формат програми Східного партнерства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі