середа, 22 вересня 2010 10:59

ЄС планує убезпечити себе від монополії поставок російського газу

ЄС планує убезпечити себе від монополії поставок російського газу
21 вересня Європарламент схвалив проект нового "Закону про безпеку поставок газу", який може бути прийнятий до кінця року. За його прийняття проголосували більше 90% присутніх - 601 депутат. Тепер до кінця року він повинен пройти лише формальне затвердження.

Закон покликаний об"єднати газовий ринок регіону за принципом "один за всіх - всі за одного". У ньому прямо обумовлюються дії "проти країн-не членів ЄС" у випадку виникнення конфліктів, пов"язаних з поставками газу.

Країни-члени ЄС протягом двох-чотирьох років повинні будуть привести свою газову інфраструктуру у відповідність з новим законом.

Пропоновані правила повинні забезпечити колективну газову безпеку ЄС за рахунок об"єднання газових островів - країн, які фактично ізольовані від інших членів ЄС (за рахунок поставок, приміром, тільки російського газу в одному напрямку). Наприклад, це країни Прибалтики.

У законі перераховані газові зони, які мають зміцнити "взаємозв"язок і взаємопроникнення" за рахунок створення інфраструктури, що дозволяє поставляти газ в обох напрямках (реверсивний рух).

Польщу, наприклад, передбачається з"єднати з країнами Балтики, Ірландію - з Великобританією, Данії - зі Швецією, Німеччину - з Чехією і зі Словаччиною. Румунія, Франція та Польща увійшли одночасно в дві зони, а Німеччина і Франція - відразу в три.

Ці зони повинні забезпечити енергобезпеку країн у разі виникнення надзвичайної ситуації.
.
У законі прописані три етапи реакції на кризу: "рання система попередження", "тривога" і власне "надзвичайна ситуація". В останньому випадку закон передбачає забезпечення всіх споживачів ЄС доступом до ПСГ і автономне забезпечення газом на території ЄС протягом 30 днів.

В уряді Росії та "Газпромі" - основному постачальнику газу в ЄС - не коментували новий закон. Але ще недавно менеджери монополії ставили під сумнів можливість створення єдиного газового ринку ЄС при наявності різних цінових зон на розрізнених газових хабах.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що формально "антигазпромівської спрямованості в документі немає, але дух законопроекту суперечить газовій стратегії Росії".

За матеріалами Коммерсант-Україна
Зараз ви читаєте новину «ЄС планує убезпечити себе від монополії поставок російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі