понеділок, 21 липня 2008 15:23

ЄС хоче дати Україні асоціацію, але без перспективи членства

Позиція Європейської комісії, а також настрої групи країн - членів ЄС свідчать про те, що Україна може одержати угоду про асоціацію з ЄС, але з "вихолощеною суттю" щодо чіткої перспективи членства.

Про це сказав високопоставлений представник Єврокомісії, а також представник дипломатичних кіл "Інтерфакс-Україна" на умовах анонімності.

"Назва нової угоди і визначення, що розуміти під цією назвою, буде частиною дискусії у вівторок. Якщо ви озаглавите це як угоду про асоціацію, у будь-якому випадку, до документу необхідно включити положення, що це не означає негайної перспективи входження для України (у ЄС), що це не призведе до статусу кандидата", - заявив представник Єврокомісії.

Як відомо, у вівторок відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, на якому буде розглядатися хід переговорів щодо нової посиленої угоди Україна-ЄС.

Щодо позиції Києва, який наполягає на перспективі членства, співрозмовник сказав:

"Це те, що ЄС у даний момент Україні дати не може. Але якщо в угоді ви чітко зафіксуєте, що це (назва документу як угоди про асоціацію) не тягне за собою статус кандидата - у нас не буде проблем з формулюванням. Це те, чого ми маємо намір досягти", - підкреслив він.

За словами єврочиновника, це питання буде обговорюватися протягом усього літа з українською стороною до початку самміту ЄС для того, щоб сторони прийшли до спільного розуміння.

Дипломат високого рангу також сказав, що нинішнє засідання Ради ЄС є "одним із кроків" по підготовці до самміту ЄС.

"Ми повинні підготуватися до самміту, який буде дуже важливою стадією переговорів по новій поглибленій угоді - до 9 вересня головні положення документу повинні бути як можна більш чіткими", - пояснив він.

Говорячи про позицію ЄС щодо надання Києву перспективи членства в ЄС, дипломат зазначив, що є низка країн, розташованих географічно поруч з Україною, які вважають очевидним, "що Україна може бути членом (ЄС), і це має бути визнано саме в такий спосіб (укладанням договору про асоціацію і визнання перспективи членства в преамбулі)".

"Але є й інші, для яких мандат на переговори з Україною був виданий у рамках Європейської політики сусідства (яка не передбачає перспективи членства). І є позиція, яка теж протилежна: про те, що ми повинні бути обережні в цьому плані, як повинні бути обережні і щодо розширення взагалі", - сказав він.

Співрозмовник підтвердив, що Франція, яка головує на даний момент у ЄС, підтримує укладання угоди про асоціацію. Разом з тим, він зазначив, що значна група країн Євросоюзу виступає проти, відмовившись при цьому назвати ці країни.

"Угода про асоціацію - одна з гіпотетичних можливостей", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «ЄС хоче дати Україні асоціацію, але без перспективи членства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі