вівторок, 30 вересня 2008 09:29

Єрмолаєв: Україна - це яйце, в якому знаходиться голка Росії

Єрмолаєв: Україна - це яйце, в якому знаходиться голка Росії
Аналізуючи стан нинішніх українсько-російських відносин, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв жартома нагадав, що "той, хто неконкурентоздатний, захоплюється патріотизмом".

"Проблема України і Росії полягає не в тому, що хтось когось намагається захопити, - переконаний він. - Насправді, для Росії питання нових конфліктних геополітичних розколів є ще гострішим, ніж для України".

"Тому, - продовжує політолог, - що в Україні спекуляція йде тільки навколо регіоналістики і проблем, пов"язаних з історичною пам"яттю. Росія ж стикається з проблемою національної ідентичності, погроз реально нового процесу національної побудови нового республіканства на етнічному грунті - це те, що Україні навіть поки невідомо".

"Тому займатися Україною - це для неї (РФ) велика розкіш, вважає Єрмолаєв. - Вважаю, що Україна - це яйце, в якому знаходиться голка Росії, і Росія ніколи не піде на свідомий геополітичний розкол України. Тому, що це бомба, яка висадить всю європейську частину Росії".

На думку експерта, РФ зацікавлена в "м"якій Україні".

"Більше того, у цьому зацікавлена не тільки Росія, але і Євросоюз, - говорить політолог. - Тому запит на "пом"якшення" унітарності України, формування якихось спочатку економічних, потім -політичних шляхів федералізації, на жаль, - це запит ззовні".

"Цього не було спочатку в 1991 році, - нагадує Єрмолаєв. - Політика постійних змін геополітичних координат, політика подвійних стандартів, відсутність чіткої вивіреної політики національних інтересів (наприклад, те, що ми спостерігали на переговорах УКРАЇНА-ЄС), привело до того, що всім зовнішнім суб"єктам краще працювати з керованою пом"якшеною територією, ніж з некерованим, але монолітним режимом".

Єрмолаєв стверджує, що ООН не згодна з твердженнями, що Росія зацікавлена встановити в Україні зовнішній режим: "По- перше, епоха маріонеткових режимів неоригінальна ще з часів Рокфеллерів. Тому говорити про незалежність режимів в цьому сенсі дуже, дуже умовно. У цьому сенсі режим пана Обами буде такий же керований, як і режим пана Ющенка".

"Це все великі інвестиційні проекти, - запевняє експерт. - Питання трішки в іншому - російська політична інвестиція полягає не в змісті українського режиму, а спробі погоджувати зовнішні і внутрішні координати".

"Та еліта, яка буде здатна напрацювати ці координати з російською елітою, матиме підтримку. Та еліта, яка закриває очі і біжить в інший бік, звичайно ж, "отримуватиме критику", - підкреслює Єрмолаєв.

"Українські політики 17 років заявляли про те, що вони вважають Росію стратегічним партнером. Так от, таємниця цієї формули в тому, що стратегічні партнери повинні стратегувати майбутнє. У цьому сенс фрази. Якщо цим не займаються, - це означає лукавство, або брехню".

АМИ Новости-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Єрмолаєв: Україна - це яйце, в якому знаходиться голка Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі