понеділок, 27 вересня 2010 12:28

Екс-заступник Кравченка: "Пукач діяв самостійно"

Екс-заступник Кравченка: "Пукач діяв самостійно"
Колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження Головного управління кримінального пошуку МВС України, генерал міліції Олексій Пукач, обвинувачений в організації вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе, не підкорявся безпосередньо покійному міністрові Юрієві Кравченку.

Про це в інтерв"ю "Коммерсант-Україна" заявив екс-заступник міністра, начальник кримінальної міліції (1998-2003) Володимир Мельников - безпосередній начальник Пукача.

"Юрій Кравченко не міг піти на це з ряду причин. Судіть самі: щось може бути секретом тільки тоді, коли про це знають двы-три людини. У випадку з Ґонґадзе було задіяне широке коло осіб. Сьогодні вже відомо, що за журналістом тривалий час стежили, його контролювали, збирали якісь матеріали. Про це знали десятка два людей. Така досвідчена людина, як Кравченко (а я з ним пропрацював близько п"яти років), при такій кількості обізнаних людей ніколи б на таке не пішов. Навіть якщо допустити, що він прийняв таке рішення і віддав наказ, то людина просто зникла би без вісті. А що вийшло потім, всі знають - все пішло через пень-колоду ", - зазначив Мельников.

За його словами, Пукач "працював у самостійної структури, і сам ухвалював рішення. Якщо все це відбулося, то це було його рішення".

"Я, звичайно ж, був куратором Пукача, але мова не йде про щоденну опіку - я не питав, чим він займається, які ухвалює рішення", - підкреслив колишній заступник Кравченка.

При цьому Мельников повідомив, що не підписував розпорядження встановити зовнішнє спостереження за Гонгадзе влітку 2000 року.

Відповідно до закону "Про оперативно-розшукову діяльність", начальник "наружки" сам не може розпочати негласне спостереження - відповідне завдання повинен завізувати або міністр, або хтось із його заступників, що пов`язані з оперативною роботою. У випадку з Гонгадзе поставити візу могли чотири людини, двоє з яких вже мертві: Юрій Кравченко та Леонід Бородич, а також перший заступник міністра Микола Джига та Володимир Мельников. Джига в 2009 році заявив ЗМІ, що не пам"ятає, чи підписував він відповідне розпорядження.

Бородич - один з двох перших заступників Юрія Кравченка, загинув на міжнародній виставці "Авіасвіт-XXI" в Києві під час показового польоту на літаку Як-52 16 вересня 2000 - у день зникнення Георгія Ґонґадзе.

Пізніше син Бородича помер від травм, отриманих в результаті ДТП.

Нагадаємо, що Пукач після зникнення Гонгадзе зайняв місце Мельникова, очоливши Головне управління кримінального пошуку МВС України.

Зараз ви читаєте новину «Екс-заступник Кравченка: "Пукач діяв самостійно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі