понеділок, 08 листопада 2010 11:06

Екс-заступник голови СБУ хоче взяти спецслужбу під контроль

Екс-заступник голови СБУ хоче взяти спецслужбу під контроль

Екс - заступник голови СБУ, нардеп від БЮТ Олександр Скибінецький пропонує посилити парламентський контроль за діяльністю спецслужби.

Документ передбачає згоду Верховної Ради на призначення голови СБУ або його звільнення (зараз голова СБУ призначається й звільняється президентом одноосібно).

"Президент не наділений повноваженнями призначати на посади й звільняти з посад керівний склад правоохоронних органів, у тому числі Служби безпеки. Для належного функціонування системи "стримувань і противаг" у вирішенні кадрових питань, які не врегульовані основним законом, разом із президентом повинен брати участь парламент", - говориться в пояснювальній записці.

У законопроекті також перераховуються підстави для звільнення голови СБУ, у їх числі - порушення вимог про несумісність посад і "встановлення невідповідності голови спецслужби займаній посаді".

Крім того, відповідно до законопроекту, члени профільного парламентського комітету наділяються повноваженнями здійснювати контроль над СБУ, зокрема брати участь у колегіях відомства, отримувати доступ до матеріалів щодо кадрових питань, проводити обговорення й повідомляти свою думку президенту й голові спецслужби щодо кандидатур на призначення або звільнення заступників головного "чекіста".

У Партії регіонів називають правильною ініціативу бютівця: "Законопроект правильний - парламентський контроль справді необхідний".

Водночас, як зазначив у коментарі газеті "Комерсант Україна" нардеп Юрій Самойленко, в даний момент розробляється президентський законопроект.

За його словами, поки невідомо, чи з'являться перераховані норми в президентському документі.

Як зазначає видання, варіант законопроекту "Про Службу безпеки", підготовлений відомством, не передбачає додаткових можливостей для здійснення контролю з боку Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Екс-заступник голови СБУ хоче взяти спецслужбу під контроль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі