понеділок, 07 серпня 2017 16:59

Експерти розповіли, на що здатна Росія після санкцій

Експерти розповіли, на що здатна Росія після санкцій
Росія не може симетрично відповісти на санкції США - експерти / Фото: Экономические Известия

Час більше не працює на Росію. Санкції поклали кінець надіям Москви домовитися із Заходом. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Петро Олещук.

"РФ втрачає надію на скасування санкцій та легалізацію своїх загарбань. Їй потрібно кардинально переглядати політику. Росіяни вважали, що час працює на них. Хотіли дочекатися сприятливої ситуації на Заході", - говорить експерт.

За його словами, є два варіанти розвитку подій.

"Вони не можуть більше продовжувати терор в Україні. Це не змусить США скасувати санкції. У Росії зараз два варіанти. Треба або виводити терор на вищий рівень, починати широкомасштабну війну. Або перейти до дипломатичного врегулювання.

Судячи з коментарів перших осіб РФ, вони спробують відступити. Вони розгублені. Думали, що зможуть кого треба купити, ангажувати, шантажувати й залякати. Зараз у них немає відпрацьованої політики", - сказав Олещук.

З ним погоджується експерт-міжнародник Микола Бєлєсков.

"Питання нормалізації відносин між Росією і США на основі компромісу щодо України - закрите. РФ визначили загрозою світовій безпеці. Росії нічим симетрично відповісти. Хіба що загострити ситуацію на Донбасі".

На думку екс-заступника начальника генерального штабу ЗС України Ігоря Романенка, санкції не дозволять Америці встановити кращі стосунки з Росією, як обіцяв Трамп. Оскільки вони тиснуть на РФ.

"Обмеження - елемент економічного тиску. Путін розуміє тільки силу. Сучасна економічна ситуація в Росії дуже схожа на початок розвалу Радянського Союзу. Впала ціна на нафту та газ. З того почався розвал СРСР на всіх інших напрямах", - коментує експерт.

На кордоні з Україною росіяни ще не сформувалися угрупування для широкомасштабного наступу.

"На Донбасі зараз 50 тисяч російських військових і бойовиків. Над Польщею і Балтикою - до 20 тисяч. На вересень готуються російсько-білоруські навчаннями "Захід-2017". За міжнародними нормами участь у них можуть брати максимум 13 тисяч військових. Але Росія може влаштувати так звану раптову перевірку. Як було в Криму 2014 року. Або торік під час навчань "Кавказ-2016". 12,5 тисяч російських військових навчалися. А більше 100 тисяч залучили завдяки військовій перевірці. У вересні очікуємо на подібну ситуацію. Чи зважиться Путін на загострення, стане зрозуміло в кінці серпня, на початку вересня", - пояснив Романенко.

Новий санкційний пакет США юридично оформив холодну війну з Росією, каже екс-заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш.

"Це найгірше, що можна було вигадати для РФ. Конгрес контролює зовнішню політику Трампа, а Росія включена до найбільших ворогів Америки", - вважає експерт.

Легітимність наступного президентства Путіна стоїть під сумнівом.

"Санкції проти політики Путіна вводитимуть його державу у геополітичний глухий кут. Його можуть визнати нелегітимним. Після чергового переобрання його не підтримає жоден із західних лідерів. Ніхто не привітає з президентством. Не визнаватимуть учасником геополітичного клубу. Європейці намагалися протистояти підписанню Трампом цього закону. Проте євроатлантичну єдність це не зруйнувало. Надалі вона міцнішатиме", - запевняє Гавриш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові санкції проти Кремля: чому у Білого дому не було вибору

"Росія вичерпала свій економічний потенціал і не може протистояти Заходу. Та й на загострення в Україні не піде. Америка через це не відступить. Навпаки - посилить систему протиракетної оборони в Європі. Широкомасштабний наступ на Україну - це початок війни у Європі. Можливе загострення на Донбасі - як наступ бойовиків. Також Росія демонструватиме силу під час військових навчань. Це психологічна атака на Захід. Хочуть показати, що готові захищати свої інтереси зі зброєю. У тому числі і ядерною", - продовжує експерт.

ЧИТАЙТА ТАКОЖ: Америка стискає Росію, як анаконда - Гончар

Америка готова жорстко реагувати, якщо Росія розв'яже велику війну. Це призведе до краху політичного режиму в Москві. Оскільки їхня фінансова і комунікаційна системи прив'язані до західної, каже він.

"Закон про санкції США спрямований на демілітаризацію Донбасу. Сполучені Штати повертаються до силової дипломатії", - підсумував Гавриш.

2 серпня американський президент Дональд Трапм підписав законопроект про протидію агресії Ірану, Росії та Північної Кореї. Закон обмежує співпрацю американських громадян і компаній із російським енергетичним сектором. Під санкції також потрапляють європейські компанії, які займаються російськими газопроводами. Передбачена можливість санкцій проти держпідприємств РФ у металургійній та гірничо-видобувній галузях, залізничному транспорті. Президент США не зможе одноосібно зняти чи послабити санкції проти Росії. Для цього необхідна згода Конгресу.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, на що здатна Росія після санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі