понеділок, 04 листопада 2013 12:14

Експерт прогнозує, що вибори в Одесі будуть у 2015 році

Експерт прогнозує, що вибори в Одесі будуть у 2015 році
Едуард Матвійчук. Фото: bessarabiainform.com

Відставка губернатора Одеської області Едуарда Матвійчука знаходиться під питанням.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Можливе звільнення ще когось із менш відомих людей, яких можуть пов'язувати із Марковим, чи які викликають роздратування та конфлікти в регіоні. Поки важко сказати, наскільки Матвійчук є одним із конфліктних чинників. Якщо в Києві вважатимуть, що зараз достатньо нейтралізувати Маркова та Костусєва, цим все завершиться", - пояснив він.

Експерт пояснив, що звільнити губернатора не так просто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Костусєв мав покласти заяву на стіл ще три роки тому - експерт

"Це не лише кадрова заміна. Треба поставити такого керівника, який міг би бути ефективним, а також підтримувати певний баланс інтересів. У Одеському регіоні проблема конфліктуючих між собою кланів існує давно. Це одна з причин арешту Маркова та відставки Костусєва. Якщо Матвійчук буде розглядатися як фігура, яка забезпечуватиме баланс, він залишиться. Все залежатиме від рішення керівництва", - зауважив Фесенко.

За словами політолога, Костусєв своєю екстравагантною поведінкою та конфліктними діями був чинником нестабільності.

"Однак вибори в Одесі, скоріш за все, проводити не будуть. Якщо їх призначити, це буде шанс для УДАРу та Едуарда Гурвіца. Свого часу зробили ставку на Костусєва, бо сильної фігури, яка була здатна виграти, не було. Зараз у Партії регіонів її теж немає. Тим більше, що доведеться відбиватися на два фронти — проти проросійських сил та Гурвіца, який зберігає вплив в Одесі. Частина одеситів могла б віддати перевагу саме йому. Тому влада воліє висувати випробувану та адаптовану в Києві та Миколаєві модель — залишити виконуючим обов'язки мера секретаря ради. Головне, аби був просто виконавець. Це означатиме пряме управління Одесою центральними органами влади та обласної адміністрації", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеса повторить київську модель – політолог про обрання мера

"Поки шансів на проведення виборів в Києві, Миколаєві та Одесі дуже мало. Партія регіонів не хоче за це голосувати. Тактично це їм зараз не вигідно. Якщо опозиція об'єднається із комуністами, підтримають позафракційні, то ухвалити таке рішення можуть. Але для цього потрібно працювати. Поки я не бачу такої роботи. Всередині самої опозиції теж є розбіжності інтересів. Тому вибори можуть відбутися у 2015 році", - додав експерт.

Нагадаємо, 31 жовтня Мер Одеси Олексій Костусєв написав заяву про складання повноважень одеського міського голови.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прогнозує, що вибори в Одесі будуть у 2015 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі