вівторок, 25 грудня 2007 08:21

Експерт про головниий прорахунок Януковича

Головним прорахунком уряду Віктора Януковича є висока інфляція, вважає економічний експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія" Сергій Кисельов.

Про це він сказав в інтерв"ю УНІАН, окреслюючи основні здобутки та невдачі колишнього уряду.

"За прем"єрства Януковича спостерігався відносно високий рівень зростання ВВП, - сказав він. - Водночас основною причиною цього була не політика уряду, а доволі високі світові ціни на металургійну продукцію протягом останніх двох років".

Уже з лютого 2007 року, за словами експерта, "ми бачимо тенденцію гальмування зростання ВВП, і через це відповідний макроекономічний прогноз в бюджеті 2008 року має бути скорегований в бік пониження".

Іншим успіхом уряду Януковича Кисельов назвав зростання обсягу прямих іноземних інвестицій. "Інвестиції зростали, - наголосив він, - але, насамперед, це було пов"язано з купівлею українських банків іноземними банківськими групами. Активний інтерес до наших банків спостерігається вже три-чотири роки, і він дуже опосередковано пов"язаний з урядовою політикою".

Щодо прорахунків, то, як відзначив експерт, найголовніший з них, "безумовно, значна інфляція - 14,2% за 11 місяців 2007 року і майже 22% за весь час прем"єрства Януковича". При цьому він зауважив, що відносно високий рівень зростання ВВП не є виправданням для інфляції: у Китаї торік зростання ВВП становило 11,1%, а інфляція - лише 1,7%.

Інфляція, за словами економіста, великою мірою знівелювала підвищення зарплат і виплату матеріальної допомоги. "За десять місяців 2007 року реальна зарплата, - сказав він, - зросла лише на 12,6%. Для порівняння, за аналогічний період 2006 року - на 20,6%".

За період прем"єрства Януковича, відзначив Кисельов, значно зросло і боргове навантаження на українську економіку. "Активізація політики державних запозичень розпочалася ще восени 2006 року, - пояснив він, - і значною мірою була пов"язана з незбалансованістю державного бюджету. Лише за третій квартал 2007 року зовнішній борг сектора державного управління зріс на 470 млн. дол.".

Загалом Кисельов підтримав заклики Януковича розбудовувати практичні економічні відносини з Російською Федерацією. "Водночас викликає подив, - зауважив він, - що такий підхід не був реалізований під час прем"єрства Віктора Федоровича. Так, зокрема, ціна на російський газ зросла до 179,5 дол. за тис. кубометрів – значно вище, ніж обіцяв сам екс-прем"єр (150-160 дол.). Для порівняння, Білорусь, при всіх її антиросійських заявах, отримала газ за ціною 119 дол. Та ще й "газовий" кредит від Росії на 1,5 млрд дол.", повідомляє УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Експерт про головниий прорахунок Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі