вівторок, 13 листопада 2012 23:38

Експерт пояснив занижені передвиборчі оцінки від соціологів "бонусом радикальності"

Експерт пояснив занижені передвиборчі оцінки від соціологів "бонусом радикальності"
Фото: kholodny-yar.org

В українському суспільстві існує "бонус радикальності", коли радикально налаштовані партії отримують значно вищий результат на виборах, аніж їм прогнозують соціологічні дослідження.

Про це в ефірі "5 каналу" розповів політолог Олександр Палій.

"Все дуже просто. В нашому українському суспільстві є "бонус радикальності". Я його так назвав, можливо занадто самовпевнено, я про факти. Факти полягають в тому, що з 2002, 2004, 2006, 2007, завжди у тих політичних сил, які виступають з більш радикальних, послідовних, як здається виборцю, позицій, вони отримують значно кращий результат, аніж їм малюють соціологи", - пояснив політолог.

Окрім того, політичний експерт нагадав ситуацію із "БЮТ" на попередніх виборах: "На останньому етапі "Батьківщині" і "Свободі" вдалося позиціонувати себе як політичні сили, які є найбільш послідовні та радикальні. Ось цей "бонус", який відходив до Тимошенко, систематично, на всіх виборах  2006, 2007, 2010 років – всі соціологи давали їй нижче, аніж вона реально брала".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація із 11 та 14 округами - юридично зрозуміла – екс-міністр юстиції

"Зараз цей бонус становить в районі - 7, можливо 10%. Він розподілився між "Батьківщиною" і між "Свободою". "Батьківщині" давали 17%, вона бере більше 25%, і "Свободі" давали заледве 5%", - додав Палій.

Нагадаємо, за партійними списками до парламенту обрано 225 народних депутатів, у тому числі Партія регіонів отримала 72 депутатських мандата, ВО "Батьківщина" - 62, партія "УДАР" - 34, Комуністична партія України - 32, ВО "Свобода" - 25.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У наступній Раді будуть персональні ідеологічні опоненти – експерт

На одномандатних округах обрано 220 депутатів, з них від Партії регіонів - 113, ВО "Батьківщина" - 39, ВО "Свобода" - 12, партії "УДАР" - 6, партії "Єдиний центр" - 3, Народної партії - 2 , по одному - від партії "Союз" і Радикальної партії Олега Ляшка, а також 43 самовисуванця.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив занижені передвиборчі оцінки від соціологів "бонусом радикальності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі