середа, 11 жовтня 2017 20:23

Експерт оцінив реакцію Клімкіна на відмову Сійярто

Експерт оцінив реакцію Клімкіна на відмову Сійярто
Політичний експерт Євген Магда: "Відмова Сійярто зустрітися з Клімкіним на Закарпатті — типовий дипломатичний демарш" / Фото: EPA/ UPG

Угорщина займається зовнішньополітичним шантажем і намагається втягнути Україну у війну нервів.

Таку думку Gazeta.ua висловив політичний експерт Євген Магда.

"Коли людина приїжджає на територію Закарпаття й відмовляється зустрічатися із українським міністром закордорнних справ, це типовий дипломатичний демарш. У Будапешті багато хто вважає, що це угорська територія, і там фантомний біль з приводу великої Угорщини", - говорить політолог.

Ця країна в такий спосіб займається зовнішньополітичним шантажем і намагається втягнути Україну у війну нервів. Тому що подібна практика в міжнародних відносинах застосовується, коли сторона не зовсім впевнена у власній правоті, каже Магда.

"Вмикають звукові й шумові ефекти типу термінового слухання ПАРЄ. Мовляв, ми вам заборонимо євроінтеграцію. Але вступ до ЄС не стоїть зараз на порядкому денному України. У нас для цього немає об'єктивних підстав. Лякати нас тим, що буде колись не дуже продуктивно", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітня реформа: Угорщина придумала, як помститися Україні

Угорщина діє швидше з огляду на внутрішньополітичну логіку.

"У них навесні вибори, їхні політики намагаються довести електорату, що вони послідовні в захисті їхніх інтересів. У західних країнах не прийнято ж роздавати гречку. Така ситуація показує міжнародній спільноті, що Угорщина нічим не гребує в боротьбі за власні інтереси. Вона застосовує заборонені прийом",- пояснює експерт.

На його думку, Павло Клімкін адекватно відреагував на відмову Сійярто.

"Він сказав, що 12 жовтня приїде в Будапешт і підніме питання роздачі угорських паспортів на території Закарпаття. Якби український міністр заблокував візит колеги, він би зіграв проти власних інтересів. Це показало б, що Україна діє за агресивною логікою й не хоче вести діалог. Навпаки, треба показувати, що ми готові до переговорів", - підсумував Магда.

9 жовтня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто відвідав Ужгород, щоб зустрітися з керівниками організацій закарпатських угорців. При цьому він відхилив пропозицію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна приєднатися до візиту.

Зараз ви читаєте новину «Експерт оцінив реакцію Клімкіна на відмову Сійярто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі