понеділок, 04 лютого 2008 11:22

Експерт: НАТО думає про вступ України і Грузії єдиним блоком

В НАТО існує думка про те, щоб прийняти до Альянсу Україну і Грузію у єдиному блоці. Про це заявив голова неурядової організації Грузія в НАТО Шалва Пічхадзе.

"Наші країни будуть партнерами. Україна ще раніше за Грузію приєдналася до плану Інтенсивного діалогу і успішно його виконує. Багато дій обидві країни координують між собою", заявив він.

"І взагалі у НАТО існує думка про те, щоб прийняти єдиним блоком Україну і Грузію до Альянсу. Але, природно, що якщо одна з країн значно відставатиме у виконанні програми, то тоді їх прийматимуть у різний час", сказав Пічхадзе.

Водночас він вважає, що сьогодні ніхто не може точно сказати, скільки часу буде потрібно Грузії, щоб стати членом НАТО.

30 січня голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк висловив свою думку про те, що вступ України в НАТО сьогодні не стоїть на порядку денному і очікується у кращому разі через десять років.

Політолог Пічхадзе сподівається, що країни-учасниці Альянсу готові ухвалити будь-яке рішення по Абхазії - і закриють очі на те, як увійде Грузія в НАТО - з Абхазією чи без неї, або вона буде включена лише де-юре у складі Грузії, а ситуація залишиться такою самою.

"Чомусь партія влади вважає, що Грузію приймуть в НАТО, щоб насолити Росії. Але це не так. Такі держави, як Іспанія, Італія, Франція, Німеччина, Угорщина і навіть частково Чехія бачать в Росії не супротивника, а ділового партнера", - сказав він.

Грузинський політолог вважає, що НАТО може виступити набагато сильнішим гарантом територіальній цілісності Грузії, чим такі інститути як ОБСЄ, Рада Європи, ООН.

Нагадаємо, що 5 січня одночасно з виборами президента Грузії пройшов референдум про вступ Грузії в НАТО, на якому близько 80% грузин проголосували за вступ країни до Альянсу.

За матеріалами: УНИАН, Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: НАТО думає про вступ України і Грузії єдиним блоком ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі