вівторок, 22 березня 2011 18:33

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Екс-адвокат Пукача: Порушення справи проти Кучми схвалив Янукович

Екс-адвокат Пукача: Порушення справи проти Кучми схвалив Янукович

Без рішення президента України Віктора Януковича порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми було б неможливе.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив Олег Мусієнко, екс-адвокат Олексія Пукача.

"Сам факт запізнілого порушення кримінальної справи відносно Кучми свідчить, що президент України намагається уникнути в Україні повторення сценарію близькосхідних та африканських подій і хоче уникнути дострокового припинення своїх повноважень. Янукович зрозумів, що правоохоронна система України живе життям, незалежним від високоурядовців і навіть від нього самого. Він зрозумів, що косметичними перетвореннями корупцію у правоохоронній системі держави і в прокуратурі зокрема подолати неможливо. Час косметичних перетворень минув. Потрібне негайне хірургічне втручання", - зазначив він.

За словами Мусієнка, про необхідність порушення цієї справи Генпрокуратурі було відомо у жовтні 2010 року, коли він подав клопотання, що не можливо засудити виконавця вбивства журналіста, не притягнувши до кримінальної відповідальності замовника.

"Кримінальна справа проти Кучми - це тільки перший крок. По цій справі кримінальній відповідальності підлягає Михайло Потебенько, генеральний прокурор у 2000-2003 роках, який всілякими заходами перешкоджав справжньому розслідуванню цієї справи. Тоді були втрачені останні речові й документальні докази. Потебенько був під впливом Кучми і тиснув на членів оперативно-слідчої групи. Їм вказували шукати де завгодно, тільки не в МВС. А те, що до вбивства Гонгадзе причетні посадові особи МВС, знали і Потебенько, і тодішні голова СБУ Леонід Деркач, голова президентської адміністрації Литвин. І сам Кучма", - розповів адвокат.

На думку Мусієнка, до кримінальної відповідальності мусить бути притягнутий екс-генпрокурор Святослав Піскун, який "не вжив заходів для з'ясування чому з 2000 по 2003 рік справа не розслідувалася".

"Не буде мовчати і майор Мельниченко, становище якого дуже пікантне. Якщо він не доведе, що працював на державу, а не на замовників "касетного скандалу", йому теж доведеться відповідати за законом", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Екс-адвокат Пукача: Порушення справи проти Кучми схвалив Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі