субота, 14 серпня 2010 17:01

Економіст застеріг: "За кредит МВФ заплатимо інфляцією у 5-6%"

Економіст застеріг: "За кредит МВФ заплатимо інфляцією у 5-6%"

Ціна впливу зростання вартості газу для населення - підвищення інфляції на 5-6%.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Зараз ми маємо інфляцію близько 8% у річному обчисленні. Якщо додати до них 5%, вийде десь 13%. Це буде річний рівень, який був у минулому році. Зараз декілька місяців поспіль ми живемо у системі зниження цін", - сказав експерт.

Він вважає, що транш від МВФ, який отримала Україна, є вагомим психологічним аспектом.

"Світові було продемонстровано, що з Україною можна вести справу, що вона може бути надійним партнером і, по-суті, її платоспроможність не викликає великого сумніву. Це дає зелений сигнал багатьом іншим інвесторам, починаючи від Світового банку і Євросоюзу, котрі вже затвердили програму по 0,5 млрд доларів для України, і продовжуючи тими приватними інвесторами, які чекали, коли можна буде інвестувати в проекти до Євро-2012", - сказав Юрчишин.

Він зазначив, що безпосередньо для фінансової системи країни ці 2 млрд доларів від МВФ вирішальної ролі не грають.

"До кінця року держава має віддати за своїми зовнішніми зобов'язаннями біля 1,3-1,5 млрд доларів. Є незначний дефіцит платіжного балансу. А резерви перед отриманням кредиту були більші за 30 млрд доларів. Враховуючи економічне зростання у 5-6%, теза про манну небесну чи спасіння МВФ, альтернативою якому був би дефолт, мені здається перебільшенням", - наголосив економіст.

Зараз ви читаєте новину «Економіст застеріг: "За кредит МВФ заплатимо інфляцією у 5-6%"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі