вівторок, 18 листопада 2008 08:28

Єхануров визнав, що Україна нескоро вступить у НАТО

Єхануров визнав, що Україна нескоро вступить у НАТО
Україна нескоро вступить у НАТО, - прогнозує міністр оборони України Юрій Єхануров.

"Давайте будемо реалістами - це не так скоро буде (вступ у НАТО)", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV в понеділок увечері.

За словами міністра, якщо Україні буде наданий План дій щодо членства в НАТО, то це не означає, що країна автоматично стає членом Альянсу. Єхануров вважає, що Україні треба буде здійснити низку дій, що стосуються реформування політичної й економічної сфер, а також сфер безпеки.

Міністр підкреслив, що на дaний момент необхідно зняти політизування питань вступу України в НАТО і прагматично подивитися на реалізацію цих намірів. "Ми сперечаємося про питання вчорашнього дня... рухатися треба вперед, неважливо, якими були відносини НАТО з Радянським Союзом. Нам важливо, яка буде модель безпеки в майбутньому", - сказав Єхануров.

Він розкритикував думки деяких політиків і експертів, у яких протиставляється НАТО і Росія. "Зараз треба співпрацювати, і я думаю, що Україна здатна зробити свій внесок у те, щоб гармонізувати відносини Росії і НАТО. Ми повинні весь час доводити Росії те, що наш майбутній вступ у НАТО не направлений проти Росії", - підсумував він.

Глава оборонного відомства України виступає за те, щоб держава знайшла своє місце в загальносвітовій моделі безпеки.

Hа саміті в Бухаресті, який пройшов у квітні, країни-учасниці НАТО вирішили не надавати Україні ПДЧ. Тоді експерти й політики заявили, що це питання було заблоковане Росією, яка вплинула на думку Франції і Німеччини, що висловилися проти прискорення євроатлантичної перспективи України.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що якщо Україна не отримає План дій з отримання членства (ПДЧ) у Північноатлантичному альянсі в грудні цього року, це не означає, що вона не отримає "ПДЧ взагалі".

"Ситуація чітка і зрозуміла: у грудні міністри (закордонних справ НАТО – ред.) зроблять першу оцінку (прогресу України на шляху досягнення ПДЧ), а зараз рано говорити, яким буде результат. Але якщо не буде ПДЧ у грудні, це не означає, що ПДЧ не буде взагалі. Іншими словами: альянс слідуватиме траєкторії, яка була позначена в Бухаресті. Це - наш маяк, курс. Це - процес, який був і для інших країн, і базується на конкретних досягненнях", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Єхануров визнав, що Україна нескоро вступить у НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі