Ексклюзиви
пʼятниця, 18 жовтня 2019 19:48

"Є шанс на зміни": експерт назвав умову для роботи судової реформи

"Є шанс на зміни": експерт назвав умову для роботи судової реформи
"Навіть якби цей закон був ідеальним, це лише перший напівкрок у правильному напрямку". ФОТО: Paneuropa Ukraine

Зміни у системі правосуддя запрацюють за умови повноцінної роботи міжнародних експертів, яких мають долучити до конкусу на членство у Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Таку умову ухвалених парламентом змін Gazeta.ua назвав експерт з судової реформи Михайло Жернаков.

"Якщо вийде так, що міжнародні експерти (у складі комісії, яка проведе конкурс для членів ВККС — Gazeta.ua) матимуть справді вирішальну роль, і їх не заблокують одіозні інституції типу Окружного адміністративного суду Києва, то ми наймемо хороших суддів і в результаті вони почнуть ухвалювати кращі рішення. Якщо так не буде, і вони все заблокують, то все залишиться, як є, може стане ще гірше.

Це шанс на справжні зміни. Це краще, ніж нічого б не було, нікуди не рухалося. Але жодних гарантій нема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ручний Верховний суд: розповіли, чому Зеленський схотів зменшити кількість суддів

Двома загрозами змін Жернаков називає "нечищену" Вищу раду правосуддя і Окружний адміністративний суд Києва, у якому можна буде оскаржити рішення Конкурсної комісії — "це дві великі небезпеки".

"Якби цих загроз не було, то найімовірніше, це (зміни в судовій системі — Gazeta.ua) спрацює і призведе до хорошо результату. Ми навалили половину меду і половину дьогтю — і віримо, що вони не змішаються. Що залишиться тільки мед, а з дьогтем ми якимось чином впораємося. Але історія і практика показує, що так буває дуже рідко".

"Навіть якби цей закон був ідеальним, це лише перший напівкрок у правильному напрямку. Потрібно йти далі, треба зміни до Конституції, закону "Про судоустрій і статус суддів", щоб ми змінили решту речей, які цей закон не зачіпає".

16 жовтня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект про зміни в органах суддівського самоврядування, внесений президентом Володимиром Зеленським.

Законопроект скорочує склад Верховного суду з 200 суддів до 100.

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка набирає суддів та відповідає за їхню кваліфікаційну оцінку, буде входити 12 членів замість 16. Членів ВККС призначать за результатами конкурсу, до якого долучать міжнародних експертів. На формування нового складу Вища рада правосуддя має 90 днів. Кожен з членів ВККС працюватиме 4 роки.
При Вищій раді правосуддя створять комісію з питань доброчесності та етики складом 6 осіб. Троє з самої Вищої ради правосуддя, троє — міжнародні експерти. Комісія перевірятиме членів Вищої ради правосуддя та суддів Верховного суду на доброчесність і звільнятиме тих, хто не відповідає її критеріям.

Зараз ви читаєте новину «"Є шанс на зміни": експерт назвав умову для роботи судової реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути