вівторок, 26 серпня 2008 16:36

Джемільов: Крим може повторити долю Південної Осетії

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемільов вважає небезпечним прецедентом визнання Росією в односторонньому порядку незалежності Південної Осетії і Абхазії.

"Звичайно, це небезпечний прецедент, тим більше що там вся обстановка ворожості і війни між грузинами з південноосетинами і абхазами взагалі-то спровокована самою Росією", - сказав він у вівторок, коментуючи підписання президентом Росії Дмитром Медведєвим указів про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії.

При цьому Джемільов відзначив: "Звичайно, теоретично не виключається такий варіант і відносно Криму теж, тому я не думаю, що світова громадськість поспішить визнавати незалежність Південної Осетії і Абхазії".

Він також додав, що згоден з точкою зору про те, що рішення про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії "несе небезпеку для самої Росії теж".

"Там теж знайдуться сили... при чому вони реальні. На підході Башкортостан, Татарстан", - сказав Джемільов.

При цьому він додав: "Якщо можна в такому порядку визнавати незалежність Південної Осетії і Абхазії, то чому не можна визнати незалежність тих національних республік, які є на території самої Росії?".

Відповідаючи на питання про те, чи може в Криму повториться подібна ситуація, враховуючи, що на півострові є багато громадян з російськими паспортами, народний депутат відзначив: "Якщо українська влада продовжуватиме залишатися спостерігачем (за процесами в Криму), як це відбувається зараз, і не вживатиме відповідних заходів, то, звичайно ж, це можливо".

В той же час, Джемільов відкинув звинувачення на адресу кримських татар в тому, що вони можуть бути провідниками сепаратизму в Криму.

"Це абсурд. Спочатку, з моменту відродження кримськотатарського національного руху ми ставили питання про відновлення того, що було незаконно порушене, тобто відновлення національно-територіальної автономії. Мова йде про відновлення національно-територіальної автономії у складі української держави і крапка. Більше нічого", - підкреслив глава Меджлісу, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Джемільов: Крим може повторити долю Південної Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі