вівторок, 22 жовтня 2019 13:03

Думка Трампа про Україну погіршилась через Орбана - ЗМІ

Думка Трампа про Україну погіршилась через Орбана - ЗМІ
Орбан налаштовував трампа проти України. Фото:static.espreso.tv

Під час зустрічі прем'єра Угорщини Віктора Орбана та Дональда Трампа 13 травня 2019-го угорський очільник різко висловився щодо України.

Саме цим він міг погіршити ставлення та думку Трампа щодо України, пише New York Times.

Джерела видання розповідають, що візит Орбана спричинив суперечку в Білому домі. Тодішній радник президента з питань національної безпеки Джон Болтон і Фіона Хілл, яка тоді була старшим директором Ради національної безпеки з євразійських і російських питань, були проти запрошення до Білого дому угорського лідера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після скандалу з Україною зі свого поста йде міністр енергетики США

Натомість виконувач обов'язків керівника апарату Білого дому Мік Малвані переконував у необхідності такого візиту і підтримував зустріч.

"Як результат, Трамп у критичний момент в українській сазі сів в Овальному кабінеті разом із європейським лідером, що має жорстко негативний погляд на Україну, який підтверджував думки, які він чув від свого особистого адвоката Рудольфа Джуліані та від президента Росії Володимира Путіна неодноразово протягом місяців і років", - повідомили у матеріалі американської газети.

Перебуваючи співзвучним із Путіним, Орбан публічно звинувачував Україну в пригніченні її угорської меншини. Також його уряд називав Україну "напівфашистською", що блокує важливі для України зустрічі з Європейським Союзом і НАТО.

"Розмови Трампа з Путіним, прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та іншими підсилювало його (Трампа. - Gazeta.ua) сприйняття України як безнадійно корумпованої країни та країни, яка, на думку Трампа, шукала шляхи підірвати його шанси на президентських виборах США 2016-го", - пише The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

23 травня Трамп зустрівся з декількома головними радниками, які повернулися з інавгурації нового президента України Володимира Зеленського.

Рік Перрі, міністр енергетики, Курт Волкер, тодішній спеціальний представник з питань України, і Гордон Сондленд, посол в Європейському Союзі, запевнили Трампа в тому, що Зеленський реформатор, який заслуговує на американську підтримку.

Трамп засумнівався у цьому, заявивши, що українці - це "жахливі люди", які "намагалися збити мене" під час президентських виборів 2016-го.

Американський президент скерував присутніх на зустрічі поспілкуватися з його особистим адвокатом Джуліані про свої занепокоєння щодо України.

Депутат польського Сейму від Громадянської платформи Славомир Нітрас заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонував Варшаві взяти участь у поділі України. Нітрас також назвав Угорщину "небезпечною країною з великим історичним комплексом після втрати частини території" і додав, що Польща не хоче дестабілізувати Європу.

Зараз ви читаєте новину «Думка Трампа про Україну погіршилась через Орбана - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі