понеділок, 14 квітня 2014 14:10

Дострокові парламентські вибори невигідні "Батьківщині" - політолог

Дострокові парламентські вибори невигідні "Батьківщині" - політолог
Фото: kvedomosti.com

Проведення парламентських виборів відразу після президентських є невигідним партії влади - "Батьківщині".

Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua сказав політолог Олексій Кошель.

За словами експерта, опір з боку парламентського корпусу щодо непроведення дострокових парламентських виборів буде колосальний.

"У парламенті завжди є низка народних депутатів, котрі незадоволені будь-якими спробами розпуску парламенту. Я хочу нагадати, що для проведення повноцінної виборчої кампанії у мажоритарних округах (якщо це не була Західна Україна і кандидат не був єдиним кандидатом від опозиції) потрібно було кілька мільйонів доларів. А часто цифри доходили і до 5-7 мільйонів. Те саме стосується і політичних партій, адже лише рекламний бюджет у докризовий період міг сягати 20-40 мільйонів доларів. Але крім фінансової складової є ще і величезний політичний ризик, адже не факт, що політик, який проходив по мажоритарному округу і який потрапив до парламенту по списку, захоче знову ризикувати і йти на дострокові вибори", - зазначив експерт.

На думку Кошеля, у цьому контексті з боку парламентарів можна буде побачити низку спекуляцій, одна з яких - "вибори, як дестабілізуючий фактор у державі".

"Не вигідно всьому депутатському корпусу", - загалом зауважив політолог.

Зокрема, на думку Кошеля, йдеться про ті політичні сили, які бояться втрати влади.

"Сьогодні в Україні влада сконцентрована в руках єдиної пропрезидентської політичної сили - партії "Батьківщина". Тому для них проведення дострокових виборів може означати також і втрату влади. Тому що в нас є можливість проведення президентських виборів в один тур. Дострокові парламентські вибори, якщо будуть проведені не пізніше початку осені, призведуть до ситуації, коли блок "Порошенка-Кличка", ""Солідарність"+УДАР" чи єдина партія на їх базі може сформувати одноосібну парламентську більшість. А це означає втрату влади для "Батьківщини"", - сказав експерт.

За його словами, "Батьківщина" і її лідер Юлія Тимошенко не зацікавлені в проведенні виборів.

Щодо законних підстав для розпуску парламенту, то політолог зауважив: "Знаходження підстав для дострокових виборів парламенту - це питання, яке вирішує група юристів. Головне - це політична воля. А юридичні підстави завжди знайдуться", -  зазначив політолог.

"Зараз це питання - надзвичайно високої ваги політичної відповідальності. Потрібно, щоб Петро Порошенко і Юлія Тимошенко, як два фаворити виборчої кампанії, дуже чітко сказали своє слово з приводу питання дострокових виборів", - сказав експерт.

Нагадаємо, що за повідомленням "Дзеркала тижня" досягнута принципова домовленість політичних еліт із приводу недоторканності цього скликання ВР до 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Дострокові парламентські вибори невигідні "Батьківщині" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі