неділя, 01 листопада 2020 19:48

Дороги та серіали, замість здоров'я: як витрачають гроші з "коронавірусного" фонду

Дороги та серіали, замість здоров'я: як витрачають гроші з "коронавірусного" фонду
Експерт зауважує що, для ефективної роботи Covid-фонду потрібне політичне перезавантаження. Фото: Українська правда

Політики недоцільно розпоряджаються Covid-фондом. І його обсяг малий для української економіки, розповідає для Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін виділив кошти з "коронавірусного фонду" на патріотичні серіали

В карантинних умовах держава штучно втручається в економіку, обмежуючи бізнес, каже експерт.

"Держава повинна максимально запобігти токсичному впливу кризи на суспільство і на економічне середовище. Вона повинна закласти передумови для економічного зростання після закінчення пандемії. Щоб почати долати кризу вже сьогодні, потрібні гроші і економічні програми".

Зараз головна мета уряду - збереження робочих місць і розвиток економіки в умовах пандемії, заявляє економіст.

"Наш уряд не закладає ніяких підмурків для відновлення економіки в майбутньому. Covid-фонд з сумою 60 млрд грн, це приблизно 1,5% ВВП. Водночас, як інші країни витрачають на подолання кризи 10-15%.

Ця допомога має бути співмірна з масштабами державної економіки, і має складати не менше 10% ВВП. В нас має бути 300-400 млрд грн для економічної допомоги, а маємо лише 60. Але навіть і ці кошти витрачають не за призначенням".

Якщо держава хотіла за допомогою "Великого будівництва" стимулювати український ВВП, то треба було створити дорожньо-будівельний пластир, каже Кущ.

"З $4 млрд, які уряд планує витратити на дороги з бюджетних програм, приблизно половина піде на закупівлю імпортної будівельної техніки, на оплату праці іноземних фахівців і на іноземні компанії, які робитимуть ці дороги. Щоб ці гроші залишалися в державній економіці, необхідно виробляти власну будівельну техніку в межах країни".

Наші Міністерство фінансів і уряд не здатні на таку реалізацію масштабних економічно-соціальних програм, як створення патріотичних серіалів, пояснює економіст.

"Чиновники не здатні реалізовувати масштабні програми по подоланню кризи, де б партнерами були українці або представники малого і середнього бізнесу. Бо вони не можуть виступати партнерами в корупційних оборудках. Тому запускають такі програми, де є певна корупціогенність".

"Зараз Мінфін і уряд фінансують дороги, які в нас завжди асоціювались з корупцією. Є 4 - 5 великих автодорожніх компаній, з якими дуже легко провести швидкі тендери. Такі прості програми як "запакувати кишені великих кредиторів або дорожніх кампаній" реалізовуються там, де партнерами виступають представники малого бізнесу", - наголосив Кущ.

Не можна когось притягти до кримінальної відповідальності за безглузде витрачання грошей з Covid-фонду на різні божевільні проєкти, каже експерт.

"Так, в нас парламентсько-президентська республіка, і більша відповідальність на уряді. Але ціна нашого Кабміну мізерна так само, як і його політична відповідальність. Тому в цьому випадку відповідальність має нести президент, який призначив новий уряд і фактично сформував монокоаліцію".

Експерт вважає, щоб Covid-фонд працював ефективніше, необхідне політичне перезавантаження.

Значна частина грошей Фонду для боротьби з Covid-19 йде повз сферу охорони здоров'я. Лише близько 901,2 млн витрачено на доплати медичним працівникам та понад 2,4 млрд грн звідти пішли на додаткові виплати військовим і поліцейським.

28 жовтня уряд виділив на допомогу безробітним 1,3 млрд грн з Фонду боротьби з Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Дороги та серіали, замість здоров'я: як витрачають гроші з "коронавірусного" фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі