неділя, 22 серпня 2010 14:07

Доній має докази утисків владою української мови

Доній має докази утисків владою української мови

Пам'ятник Катерині II в Одесі, пам'ятник Сталіну в Запоріжжі, пам'ятники Леніну, назви типу "імені Кирова" і інші імперські і комуністичні символи є ударом по українській національній ідеї. Про це в коментарі кореспондентові Gazeta.ua заявив депутат від НУ-НС, політолог Олесь Доній.

"Ці символи до цих пір залишаються у нас під егідою інтернаціоналізму. Всі вони є пропагандою російської імперськості", - вважає він.

Крім того, Доній відзначив, що в тих регіонах України, "де вже при владі давно стоять російські націоналісти - Партія регіонів і комуністи", вже відбувається утиск української мови і всебічне розширення ареалів російської мови.

"Мало хто знає, що в південних і східних областях України впродовж останніх трьох років міськими і обласними радами приймалися рішення щодо підтримки виключно російської мови. На це виділялося додаткове фінансування. Відбувається цілеспрямоване звуження ареалів української мови. Влада за розмовами про демократію і підтримку національних меншин насправді намагається заховати деукраїнізацію. Вона має намір, принаймні на сході і півдні, ліквідовувати функціонування української мови в містах остаточно", - відзначив депутат.

Він повідомив, що у нього на руках є документи відповідних рішень обласних і міських радих з Донецької, Запорізької областей і в Севастополі.

Зазначимо, що в Україні також продовжують споруджувати пам'ятники вождям СРСР. Так 9 травня 2011 року в Одесі планують відкрити пам'ятник Сталіну.

До цього Одеська обласна організація КПУ планувала відкрити його до дня народження генсека ЦК КПРС у листопаді, але вирішили перенести дату, щоб установка пам'ятника Сталіну не розглядалася як політична акція напередодні виборів.

Нагадаємо, що пам"ятник Сталіну встановлений у Запоріжжі.
Зараз ви читаєте новину «Доній має докази утисків владою української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі