вівторок, 17 квітня 2007 17:09

Донецькі соціологи: Більше половини населення України не підтримують дострокових виборів

 Велика частина населення України (53%) не підтримує проведення позачергових виборів у Верховну Раду, проте за останні 3 місяці спостерігається тенденція до збільшення кількості прихильників позачергової парламентської кампанії.

Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією Research&Branding Group з 30 березня по 7 квітня, які представив соціолог Євгеній Копатько у вівторок в Києві.

Відповідно до слів Копатько, результати опитування свідчать про те, що позачергові парламентські вибори привездуть до розколу України утретє, проте в результаті в Україні збережеться двовладдя. З одного боку, за його словами, це буде Партія регіонів і Комуністична партія, а з іншої - Блок Юлії Тимошенко і партія "Народний союз "Наша Україна" (НСНУ).

Згідно з даними опитування, у разі проведення парламентських виборів в найближчий тиждень, найбільшу кількість голосів отримала б Партія регіонів - 32,2%. На другому місці БЮТ - 21,8%. За ними слідують НСНУ - 9,1%, КПУ - 3,3%. Менше 3% набрали б СПУ, Блок Наталії Вітренко "Народна опозиція", "Народна самооборона" Юрія Луценко і Народний блок Литвина. Проти всіх голосували б 6,4% опитаних респондентів, а 7,3% не голосували б взагалі.

У разі проведення позачергових парламентських виборів, кількість респондентів, які взяли в них би участь, виросла в порівнянні з лютим 2007 на 7%. У лютому цей показник склав 66%, а в квітні - 73%.

На думку опитаних, найбільш зацікавлені в проведенні дострокових виборів БЮТ, "Наша Україна" і президент Віктор Ющенко. Цей чинник знизився для Партії регіонів, для якої показник зацікавленості проведення позачергових парламентських виборів знизився з 17% в лютому до 8% в квітні.

86% учасників опитування вважають ситуацію в Україні в цілому нестабільною. Цей показник виріс на 17% в порівнянні з лютим цього року. Тільки 3% респондентів оцінюють ситуацію в Україні як стабільну, проте цей показник знизився на 7% з результатом лютневого опиту - в лютому 10% вважали ситуацію стабільною.

64% опитаних на сьогоднішній день виразили несхвалення дій президента України Ющенко. Найвищий показник схвалення дій належить Прем"єр-міністрові Януковичу - 41%. Він також є єдиним політиком показники схвалення і несхвалення дій якого практично рівносильні - 41% і 49% відповідно.

На думку Копатько, загальна розстановка провідних політичних сил в країні не змінилася. На заході і в центрі України більшою популярністю як і раніше користуються БЮТ і "Наша Україна", на південному сході - Партія Регіонів.

Опитування проводився в 24 областях України і АР Крим. Збір інформації проводився методом особистого інтерв"ю. Таким чином були опитано 2091 людей. Середня помилка вибірки складає 2,2%, пише Інтерфакс-Україна.
Зараз ви читаєте новину «Донецькі соціологи: Більше половини населення України не підтримують дострокових виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі