вівторок, 03 лютого 2009 09:26

Долю Зміїного Міжнародний суд ООН вирішить сьогодні

Долю Зміїного Міжнародний суд ООН вирішить сьогодні

У вівторок, 3 лютого, у Гаазі (Нідерланди) у відкритому судовому засіданні буде оголошено рішення Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України й Румунії у Чорному морі.

Як повідомив прес-секретар МЗС Василь Кирилич, суд почне процедуру оголошення рішення о 10 ранку.

"Виходячи з практики тривалості оголошення Міжнародним судом ООН рішень, ця процедура може зайняти 3 години", - сказав Кирилич.

Таким чином, у другій половині дня вже буде відоме рішення про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон між двома країнами.

Кирилич також наголосив, що це рішення є особливим, оскільки воно 100-е в практиці Міжнародного суду ООН, а значить ювілейне.

Відповідно до встановленої практики, оголошення рішення суду відбудеться в присутності сторін суперечки, представлених офіційними делегаціями. Українську делегацію очолить уповноважений країни в Міжнародному суді ООН посол Володимир Василенко.

Прес-секретар МЗС додав, що яким би рішення не було, воно не буде стосуватися території і державного кордону України, а лінія розмежування буде проходити далеко за межами державної території країни.

"Будь-яке рішення Міжнародного суду ООН – це крок вперед в утвердженні України як правової європейської держави", - сказав Кирилич.

Як відомо, 16 вересня 2004 року Румунія передала на розгляд Міжнародного суду ООН питання про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон між двома країнами.

Головною проблемою в делімітації шельфу і виняткових економічних зон України й Румунії в Чорному морі є юридичний статус острова Зміїний, котрий Україна вважає островом із правом на власні територіальні води, а Румунія називає скелею без цього права.

Питання делімітації залишилося невирішеним із 1997 року, коли була підписана базова політична угода між Румунією й Україною.

На даний час на території острова Зміїний площею 1,5 кв. км постійно проживає близько 80 осіб - працівники маяка, гідрографи, іхтіологи, геофізики. Верховна Рада України в лютому 2007 року ухвалила постанову про присвоєння населеному пункту, який знаходиться на острові Зміїний, назви "селище Біле".

За матеріалом: Інтерфакс-Україна.
Зараз ви читаєте новину «Долю Зміїного Міжнародний суд ООН вирішить сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі