четвер, 04 жовтня 2018 14:30

Добився від МОЗу виділення частини грошей на лікування важкохворих українців - Дубіль

Добився від МОЗу виділення частини грошей на лікування важкохворих українців - Дубіль
Нардеп Валерій Дубіль каже, що за півтора року МОЗ не витребував від міжнародних організацій закупівлю необхідних ліків і не зробив їх використання ефективним. Фото: Українські Новини

Вчора бюджетний комітет затвердив перерозподіл 101 мільйона на порятунок важкохворих українців, який вишукали завдяки робочій групі за головування народного депутата Валерія Дубіля при парламентському бюджетному комітеті.

"На перше засідання групи представники МОЗу прийшли непідготовлені і не відповіли на запитання – де взяти необхідну суму. Надав свої пропозиції на суму понад 240 млн грн, і вже на другому засіданні отримали перший результат", - розповів нардеп.

Проте виділених грошей вистачить тільки на кожного 3-4 пацієнта, яким необхідно лікування за кордоном. Таким людям допомогти в Україні не можуть, хоча Верховна Рада ще у травні проголосувала законопроект про розвиток трансплантології в Україні – у МОЗі й досі не розробили документів, які дозволять це зробити. На пілотний проект виділили 112 млн грн, які не встигли використати за призначенням, і тому МОЗ вирішив скерувати міжнародним організаціям 76 млн грн з цієї суми на закупівлю обладнання, яке Україна отримає тільки через 18 місяців. І тільки 34 – на програму "Лікування громадян України за кордоном".

Нагадаємо, гроші на цю програму закінчилися у травні. Цьогоріч на неї виділили тільки 389 млн. Встигли пролікувати тільки 141 людину. Ще у лютому Валерій Дубіль, передбачаючи, що гроші закінчаться, зареєстрував законопроект 8035, який збільшує фінансування за програмою на 302 млн грн. Він не проголосований і досі.

"З 20 серпня родичі важкохворих живуть у наметах під МОЗом, вимагаючи виділити необхідну суму. 23 вересня, не дочекавшись виділення коштів, помер 45-літній Володимир Скрипов. Його дружина також жила під Міністерством охорони здоров'я.

"Нашому розпачу немає меж. Якби МОЗ ініціював перерозподіл у травні, коли гроші закінчилися, люди вже б лікувалися! Людина померла, а МОЗ говорить – грошей у нас немає, шукайте в інших міністерствах! Але перерозподіл грошей з інших міністерств триватиме 2-3 місяці, тобто у кращому випадку гроші знайдуть лише у грудні. А вони потрібні вже зараз! І Мінфін, і Рахункова палата, і народні депутати говорять – невикористані кошти у МОЗі є!" - розповів голова ГО "За трансплантацію" Юрій Андреєв.

Очільник робочої групи Валерій Дубіль констатує: на жодній із робочих груп представники МОЗу не надали детального аналізу залишків коштів за програмами. За інформацією Мінфіну, 900 млн, передбачених на реформу "первинки", будуть невикористані. Валерій Дубіль домовився з учасниками робочої групи про аналіз, і, якщо це дійсно так, частину з цієї суми спрямують на програму "Лікування громадян України за кордоном".

"Окрім того, Рахункова палата винайшла 279,8 млн грн за 2015-2016 роки, неповернуті у бюджет, і 91 млн грн за 2015 рік, повернутий до бюджету, які були спрямовані на закупівлю ліків через міжнародні організації, та через бездіяльність МОЗу ці гроші вже пропали. За півтора року МОЗ не витребував від міжнародних організацій закупівлю необхідних ліків і не зробив їхнє використання ефективним. Тепер ці 279,8 млн просто повернуться, як і вже повернувся у вересні 91 млн, до загального фонду бюджету і можуть бути використані тільки як джерело доходів при формуванні змін до бюджету. Тому, не зважаючи на маніпуляції чиновників МОЗу, ці гроші ні від кого не забираються і не обділяють інших пацієнтів", - говорить нардеп.

Ще частину грошей Валерій Дубіль пропонує взяти з адміністративних витрат Нацслужби здоров'я, які за 4 місяці складуть 110,9 млн лише на кількадесят працівників.

"Ми маємо врятувати всіх пацієнтів. Я так само радий за тих людей, які вже отримають лікування, та ми не маємо забувати про решту. І я запевняю, що ми доведемо справу до кінця і знайдемо необхідну суму, не змушуючи решту пацієнтів від цього страждати", - резюмував нардеп.

Нагадаємо, у бюджет на 2019 рік на програму "Лікування громадян України за кордоном" уряд закладає таку саму суму, як і цьогоріч. А отже, ситуація повториться. Тому народний депутат вже подав правку про збільшення цієї суми до необхідної (на майже 300 млн) і вимагатиме її врахування.

Зараз ви читаєте новину «Добився від МОЗу виділення частини грошей на лікування важкохворих українців - Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі