пʼятниця, 21 вересня 2012 08:31

До СБУ принесли "небезпечну" для Януковича зброю
14

Купрівці знайшли небезпечні предмети у парку
Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич
За їх словами, хтось готував напад на президента
Мельниченко приніс "зброю" в СБУ

- Ми принесли сюди зброю! - говорить у мегафон голова Коаліції учасників помаранчевої революції Сергій Мельниченко. Стоїть на сходах перед входом до Центрального управління Служби безпеки України. Півколом перед сходами стоять зо два десятка журналістів, фотографів та телеоператорів. Під табличкою установи стоїть активістка КУПРу Тетяна Ліходєєва з саморобним плакатом "Я — екстреміст". Неподалік стоять п'ятеро міліціонерів та кілька людей в цивільному з раціями.

- Ми знайшли пакети, переглянули їх та виявили предмети, які можуть вважатися знаряддями замаху на президента. Або можуть так інтерпретуватися. Тому інші пакети хай перевіряє Служба безпеки — ми в них навіть боїмося заглядати. Ми хочемо перевірити, як СБУ виконує постанову Кабміну від 12 вересня цього року "Про інформаційно-роз'яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом".

Відкриває один з пакетів, витягує з нього целофановий пакет з десятком яєць, два апельсини та гілку ялинки, показує журналістам.

- Ну хіба це не зброя — хіба це не становить загрози для президента? Це ж стратегічні ядерні боєголовки "Земля-Янукович"! - показує на пакет з яйцями.

Розгортає плакат, на якому від руки написана цитата з Шевченка "... Вставайте! І вражою злою кров'ю Волю окропіте!". Слово "кров'ю" підмальоване червоним кольором.

- Також ми хотіли звернути увагу ось на що: в одному з пунктів цієї постанови Кабмін дає доручення СБУ та іншим відомствам вживати заходів щодо виявлення та вилучення будь-яких матеріалів, що містять заклик до терактів, екстремізму та насильницького повалення авторитарного режиму пана Януковича. Хто мені скаже, що ця цитата не є закликом, що пропагує насилля і повалення діючого режиму? - киває на плакат, що тримає. - Доведеться вилучати всі твори Шевченка і Франка! А зараз я попрошу працівників СБУ оглянути ці пакети.

Бере пакети в дві руки, підходить до дверей. Стукає по ним кулаком, смикає за ручки.

- Тут є предмети, схожі на бомбу — ви можете їх оглянути? - кричить. Двері не відчиняють.

Олександр Місюра розгортає плакат зі словами "Мы пойдем другим путем".

- Ці слова Ленін сказав після того, як його брата стратили за тероризм. Згадайте - потім сталася революція! - пояснює Місюра.

Активісти обходять будівлю. За рогом зупиняються біля таблички "Служба безпеки України. Приймальня громадян". Двері зачинені, хоч згідно графіку під табличкою, приймальня має працювати. Мельниченко стукає в двері, йому відчиняє високий і огрядний чоловік в костюмі та з рацією в руці. Стоїть в дверях.

- Доброго здоров'ячка! Оглянути можете речі — виконати доручення Кабінету Міністрів? - питає Мельниченко.

- Проходьте! - посувається з проходу чоловік з рацією. Мельниченко бере пакети в руки, протискається з ними в двері.

- Терористів в гості приймаєте? - звертається до двох співробітників СБУ, що сидять в холі за склом. Ті мовчать.

Мельниченко з пакетами заходить до дзеркальних дверей у холі, виходить за 20 хвилин.

- Викликали вибухотехніків і оперативну слідчу групу, - говорить. - Мене просять затриматися, поки вони все оглянуть і дати пояснення, де я це знайшов. Обурюються, що я приніс пакети сюди і наражаю їх на небезпеку, питають, чому не викликав міліцію на місце. Пояснив, що через те, що інформація, як діяти в разі виявлення таких предметів відсутня у вільному доступі. Найсмішніше, що вони навіть не знали про цю постанову — сам відшукав її на сайті Каміну і показав їм з телефону. Хотів перевірити, як вони її виконують, а зробив так, що вони про неї довідалися. Але теж добра справа! - сміється.

Виходить на вулицю, закурюю тоненьку цигарку "Кент". Журналісти просять пояснити, чого вони хотіли досягнути цією акцією.

- Ми хотіли показати, що авторитарний режим тимчасово виконуючого обов'язки президента Януковича разом з його "подільниками" вживає всіх заходів, щоб придушити будь-які форми свободи слова та свободи зібрань. Після цієї постанови навіть апельсини, яйця і "йолка" можуть трактуватися як заклик до повалення режиму. Зараз закупили 17 тисяч відеокамер і збираються встановити в місцях масового скупчення людей. Закупили бронетехніку, підпорядкували внутрішні війська президенту. Намагаються прийняти закон, який обмежить право на мирні зібрання. Ми опиняємось в режимі, який буде ще гірший, ніж при Кучмі. І тенденція іде до того, що авторатиратизм у Росії і Білорусі здасться нам "дєтскім лєпетом".

На мікроавтобусі приїжджають вибухотехники, завантажують до буса чорні сумки — в них пакети, що знайшов Мельниченко.

- Від дачі свідчень я відмовився, пославшись на Конституцію — я не маю свідчити проти себе, - говорить Мельниченко. - Питали, де знайшов, кажу, що точно не пам'ятаю, через те, що мені робили операцію на мозку. Ніби знайшов у парку Шевченка біля лавки, але це не точно. Там відеокамери стоять — то будуть перевіряти. І з'ясовувати, чи не маю я відношення до тих "вибухівок", що ніби знаходили в Києві останнім часом.

Зараз ви читаєте новину «До СБУ принесли "небезпечну" для Януковича зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі