субота, 24 березня 2012 14:17

До реформ треба залучати письменників, режисерів і художників - політолог

До реформ треба залучати письменників, режисерів і художників - політолог
Дмитро Видрін вважає, що економістам не вистачає творчості. Фото: gazeta.ua

Більшість українців незадоволена ні управлінськими якостями представників влади, ні соціальними стандартами.

Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав колишній нардеп, політолог Дмитро Видрін.

"Тому я дуже злий на уряд, який лише імітує реформи. Усі вважають моральне заохочення совковим методом, а от японці активно використовують саме його, а не гроші. Це — гуртки раціоналізаторів, дошки пошани, сніданки з власниками фірми. Ці форми заохочення працюють краще, ніж підвищення зарплати", - зауважив він.

На його думку, в Україні не вдається провести реформи, бо їх доручили проводити не тим людям.

"Реформи доручили проводити економістам, які не розуміють їхню філософську суть. Реформа — це збільшення якості й кількості душевної енергії людей, а не тільки збільшення чавуну й сталі. Людина повинна бачити своє майбутнє яскравим. Місія влади — намалювати його. До цього треба залучати письменників, режисерів, художників. Я був на заводі в Німеччині, де роблять супутники. Бачу на березі озера яхт-клуб. Питаю: "Це олігархів?". Кажуть: "Ні, працівники катаються". Там у них ще оперна студія є. Навіщо яхти, опера, гольф? І чую у відповідь: "Якщо працівник не кататиметься на яхті, не гратиме в гольф і не співатиме, то не робитиме супутників. Бо ця технологія вимагає складної душевної організації. А вона може бути лише в людини, життя якої наповнене яскравими подіями". Нам треба вчитися на таких кращих прикладах Заходу. Взяти дві-три країни, де успішно провели реформи, і зробити так само, нічого не вигадуючи", - розповів Видрін.

За словами, Україні підійшов би досвід реформ Скандинавських країн - Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії.

"Там живуть до 90 років і не хворіють. Для гарної реформи потрібне повне десятиліття. Ми вже пропустили два", - наголосив Видрін.

Повністю інтерв'ю читайте ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «До реформ треба залучати письменників, режисерів і художників - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі