середа, 16 жовтня 2013 10:53

Для "регіоналів" неприйнятна реабілітація газової угоди — експерт

Для "регіоналів" неприйнятна реабілітація газової угоди — експерт
Володимир Фесенко. Фото: hvylya.org

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко своєю згодою на помилування без повної реабілітації демонструє готовність до поступок.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Продовжується просування варіанта помилування, але з такою аргументацією, що це поступка не тільки влади, а й Тимошенко. Але у багатьох в Партії регіонів є критичне ставлення до цієї процедури. Бо екс-прем'єр засуджена по газовій справі. Тому помилування розглядають як своєрідну реабілітацію угоди з Росією 2009 року. Це для них не є прийнятним", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович мав право помилувати Луценка - адвокат екс-міністра

За словами експерта, зараз варто розглядати інші сценарії виходу із ситуації.

"Зокрема застосування польського, естонського, болгарського досвіду про можливість так званих канікул, по-нашому — відстрочки покарання на певний час, для лікування. Рибак запропонував Партії регіонів та опозиції спільно підготувати такий законопроект. В цьому є сенс. Саме ухвалення такого документу було б серйозним позитивним сигналом перед Вільнюським самітом. Однак для того, аби реалізувати цю ідею, потрібно вирішити складне питання про гарантії, що засуджена людина матиме певні обмеження за кордоном, що потім повернеться для завершення терміну покарання. Мають бути певні запобіжники у разі невиконання зобов'язань засудженою особою. Юристи говорять, що мало ухвалити закон. Треба ще підписати міждержавну угоду. Це теж потребує часу та згоди приймаючої сторони, що є мінусом такого сценарію", - наголосив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через Тимошенко місію Кокса-Кваснєвського продовжено до середини листопада

Політолог вважає, що в закритій фазі переговорів між представниками Євросоюзу, українського керівництва та Тимошенко проговорюються деталі її можливого виїзду до Німеччини.

"А публічно нам демонструють певну політичну гру, коли кожна із сторін просуває свій варіант розв'язання проблеми, привабливий для неї. Для екс-прем'єра — це помилування, бо можна швидко вирішити питання. Кажуть, це можливо зробити за 72 години. Хоча треба ще внести зміни в положення про помилування. Бо є речі, які не дозволяють в даному випадку застосувати таку процедуру. Наприклад, пункт про те, що особа має відбути половину терміну покарання. У Тимошенко лише два роки з семи. Хоча тут не потрібно ухвалювати новий закон. Президент може змінити процедуру своїм указом, а потім помилувати її", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Для "регіоналів" неприйнятна реабілітація газової угоди — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі