неділя, 09 листопада 2014 10:05

Для реформ бажано все зруйнувати, як після Другої світової війни — експерт

Для реформ бажано все зруйнувати, як після Другої світової війни — експерт
фото: www.dnevnik.bg

Українці готові терпіти ще рік-два, але тільки якщо побачать: влада діє в інтересах народу. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Яценюк і Порошенко розуміють, що мандат Майдану — не безмежний, треба проводити реформи. Але вони ускладнюються тим, що треба визначити, як бути з олігархами. З одного боку, якщо рухатися в Європу — там вони не потрібні. З другого, олігархи — це конкретні промислові підприємства. Хто їх зараз купить? А по-третє, під час Майдану й війни одні олігархи дотримувалися патріотичної позиції, другі — байдужої, треті — ворожої. Деякі публічно воюють між собою. Це деградація. Тому треба знайти спосіб перетворити їх на крупних власників із значно меншим, ніж зараз, впливом на політику, засоби масової інформації", - зазначив він.

За його словами, розпочинати реформи можна з Міністерства внутрішніх справ.

"Але ж ми зайняті люстрацією. Хоча проблема не в людях, а в інститутах. Хіба всі судді цинічні та продажні? Ні. Те ж стосується міліціонерів. Не всі можуть бути героями — кинути виклик системі, а потім невідомо де опинитися. Зробіть так, щоб у працівника не було спокус. Дайте стабільну нормальну зарплату. Бо прийдуть нові, але жадібніші", - зауважив експерт.

На його думку, в реформах прем'єр повинен опиратися на суспільство, але дивитися далі і глибше.

"Прем'єр-міністр має пройти між громадською думкою та популізмом. Наші йшли в політику й думали: проб'ємося на гору й сидітимемо на скрині з грошима. А, виявляється, зараз треба створювати — бути архітектором, прорабом, штукатуром. Мають одночасно будувати все — державу, економіку, політичну систему, демократію. Для реформ бажано все зруйнувати, як після Другої світової війни. Чому в Німеччині за 20 років сталося економічне диво? Бо все знищили. Так легше будувати. Те саме в Японії, Південній Кореї", - наголосив Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Для реформ бажано все зруйнувати, як після Другої світової війни — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі