середа, 27 травня 2020 19:48

Для багатьох виборців підкуп є нормою. Боротися важко - голова ЦВК

Для багатьох виборців підкуп є нормою. Боротися важко - голова ЦВК
Максимальне покарання за прямий підкуп виборців - позбавлення волі на 3 роки. Фото: Gazeta.ua

Українці не усвідомлюють наслідків підкупу під час виборчого процесу і вважають це нормальним. Держава має навчити людей розуміти відповідальність.

Це констатував голова Центрвиборчкому Олег Діденко в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Підкуп виборців – це злочин, який важко фіксувати і доводити. Фактично корупційне правопорушення, де є два вигодонабувачі і немає потерпілої сторони. Вона знеособлена, оскільки від підкупу втрачає суспільство в цілому. Натомість, суспільство, в більшості своїй, не розуміє його небезпеки. А для багатьох виборців підкуп є нормою. Поки це не зміниться, боротися важко. Можна сказати, що так відбувається легалізація корупції.

У нас дуже високий рівень лояльності до виборчих правопорушень. Треба велика роз'яснювальна робота. Посиленням відповідальності мало чого можна досягти. Покарання має бути в першу чергу невідворотнім. Але головне – сформувати у громадян нетерпимість навіть до думки про можливість маніпулювання результатами виборів та усвідомлення великого рівня суспільної небезпеки від таких дій. Багато людей віддали життя за право вільно обирати владу.

У країнах розвиненої демократії можна без паспорта отримати бюлетені. Коли їх запитуєш: "Як? Це ж можуть бути зловживання". Вони дивуються: які? Їхній рівень свідомості не допускає думки про фальшування виборів", - сказав Діденко.

Інтерв'ю з головою ЦВК Олегом Діденком читайте на сайті Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Для багатьох виборців підкуп є нормою. Боротися важко - голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі