вівторок, 09 березня 2021 09:01

Дистанційна робота зіграла на користь жінок

Автор: kse.ua
  "Ірина Мірошник, Вікторія Тігіпко, Ольга Гуцал, Лєра Бородіна. Будучи матерями, вони стали успішними. Присутність таких жінок у бізнесі – це натхнення розвивати себе", - констатує Оксана Неживенко
"Ірина Мірошник, Вікторія Тігіпко, Ольга Гуцал, Лєра Бородіна. Будучи матерями, вони стали успішними. Присутність таких жінок у бізнесі – це натхнення розвивати себе", - констатує Оксана Неживенко

Українки можуть заробляти більше. Але досі поступаються чоловікам. Останнім часто це вигідно. Чому українські жінки заробляють менше за чоловіків і яку користь з цього може мати країна, Gazeta.ua розповідає Оксана Неживенко, викладач і дослідник Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Якщо у жінки більший заробіток, вона може бути годувальником сім'ї, а чоловік займатися доглядом за дітьми. У нас скоріше жінка іде в декрет, навіть якщо заробітки із чоловіком у них однакові. Традиційно вважається, що жінка має опікуватися дітьми, більшість часу приділяти їм. Хоча є поодинокі винятки, про таких чоловіків, які ідуть у декрет, часто показують сюжети по телевізору.

Чому існує гендерна нерівність?

Політику пишуть чоловіки. Їм не вигідно порушувати це питання. Їх влаштовує, що розрив між рівністю – на їхню користь. Для чого їм цим займатися?

Жінка менш схильна вести переговори про свою зарплату. Мало хто іде до керівника і заявляє, що звільниться, якщо не отримає підвищення зарплати на 10-20 відсотків.

Жінка апріорі більший перфекціоніст за чоловіка. Хоче виконати роботу на 5 із 5. Навіть якщо так вийшло, жінка докопується, знаходить недоліки. У жінок надмірний перфекціонізм. У чоловіків навпаки – зробив на 4 із 5 і вважає, що перевиконав завдання.

Є певні психотипи чоловік-жінка у ставленні до роботи. Це впливає на сприйняття нас до ринку праці. Чоловіки в середньому сприймають себе дорожче, ніж жінки.

YouControl провели дослідження, згідно з яким в Україні жінки володіють 3% компаній із найбільшим прибутком. Із 330 компаній лише 11 – у власності жінок. У 24 співвласниками є одночасно жінки і чоловіки. Третина компаній дані не дали.

Бізнес в Україні досі вважається чоловічою сферою. Чому так?

Було кілька досліджень щодо причин, чому чоловіки отримують більше за жінок. Є причини gender pay gap (гендерний розрив в оплаті праці. – Gazeta.ua) пояснювані і непояснювані. У пояснюваній частині першою причиною є більша присутність чоловіків у лідерстві бізнесу, великих і середніх компаній. Тому що жінки статистично більш тяжіють у бізнесі і менеджменті до human resources (людських ресурсів. - Gazeta.ua), фінансової адміністрації. У більш стратегічних напрямках домінують чоловіки. Стратегічні напрямки, вирішення долі компанії вважаються більш серйозними, тому і оплата більша.

Друга причина – робочі години. Статистично у більшості країн жінки переважно працюють у тимчасовій зайнятості, а чоловіки – у постійній. Відповідно, у частковій зайнятості переваг менше. Мова про соціальні пакети, страхування, оплата праці.

Традиційно, жінки беруть перерву у роботі на час вагітності і догляду за дитиною чи родичами. Коли повертаються до роботи – через 9 місяців чи 3 роки, - стартують з непідвищеної заробітної платні. Якщо інші працівники могли за цей час отримати підвищення на тій самій позиції, то жінка стартуватиме з тієї ж платні, із якої пішла.

Ще одна причина – непряма дискримінація. Є сектори більш жіночі, є – традиційно чоловічі. Наприклад, якщо у жінки є вибір піти працювати в освіту або на будівництво, вона обере перше, бо це фізично легше. Це класичний приклад: освіта, охорона здоров'я, державна служба – жіночі сфери. Будівництво - більш чоловіча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українки VS великий бізнес: жінки готові заробляти більше

А непояснювальний фактор в оплаті праці?

Це дискримінація. Коли на роботу на одні й ті самі обов'язки приходять чоловік і жінка з однаковими досягненнями, у більшості випадків беруть чоловіка. Частина в оплаті праці вважається фактором несправедливого ставлення до жіночої статі.

Гнучкість ринку праці потрібна більше жінці. Це дозволятиме бути присутньою вдома і працювати

Розрив між кількістю відкриття великих компаній чоловіком і жінкою скорочується, як показує дослідження YouControl. Із чим це може бути пов'язано?

Зараз в Україні багато програм підтримки саме жіночого підприємництва з ЄС, США. Плюс, це питання уже на порядку денному. Якщо раніше йому взагалі не приділяли уваги, зараз ця дискусія є. Створені робочі групи, зокрема у парламенті, стосовно збільшення присутності жінок і у політиці. Це впливає і на присутність жінок у бізнесі. Наш ринок праці стає більш гнучким. Саме жінки потребують цієї гнучкості. Вони проводять більше часу з сім'єю. Тому на жінку лягає більша соціальна відповідальність за сім'ю. А чоловік несе більшу відповідальність фінансову. Звичайно, не завжди. Відповідно, гнучкість ринку праці потрібна більше жінці. Це дозволятиме бути присутньою вдома і працювати.

Ринок праці переживає абсолютно новий етап для себе – це дистанційна робота. Багатьом жінкам це грає на руку. Мають можливість працювати з дому, не їздити в офіс і паралельно перевіряти, як вчаться дистанційно діти у школі.

7 місяців тому я народила дитину. Факт дистанційності дав мені можливість працювати з дому. Інакше, досі була б у декреті.

У нас з'являються класні рольові моделі. Бачимо представниць бізнесу, які здобувають шалену популярність і стають успішними, їх хочеться наслідувати. Наприклад, Ірина Мірошник, Вікторія Тігіпко, Ольга Гуцал, Лєра Бородіна. Список великий. Будучи матерями, вони стали успішними. Присутність таких жінок у бізнесі – це натхнення розвивати себе.

Малий бізнес – це торгівля, освіта, транспорт. Жінки більше тяжіють у ці сектори, ніж у промисловість. Тому малий бізнес більш диверсифікований щодо гендеру, ніж великий

Разом з тим жінки активніші у малому бізнесі. Торік вони зареєстрували на 5% більше ФОПів, ніж чоловіки. Чому так?

Малий бізнес має менші бар'єри входу. Великий бізнес – це добувна, переробна промисловість – вимагає великого статутного капіталу для реєстрації. Малий бізнес – це торгівля, освіта, транспорт. Те, що можна швидко створити без значних факторів, ліцензій, дозволів оперувати у цьому секторі. Його значно легше закрити. Жінки більше тяжіють у ці сектори, ніж у промисловість. Тому малий бізнес більш диверсифікований щодо гендеру, ніж великий.

Якщо простежити Instagram, то в основному блогери – це жінки. У жінки красива картинка. Відповідно, у неї більше підписників. У цій ніші жінки домінують.

Що дасть економіці і суспільству більше жінок у підприємництві?

Якщо бізнес стане абсолютно рівним – чоловік-жінка - такої утопії ніколи не буде, але давайте помріємо. Значно зросте корпоративна відповідальність – бізнес буде більш соціально спрямованим, відраховуватиме більше на довкілля, буде чеснішим у сплаті податків. Дослідження показують, що в середньому по світу жінки більш схильні до сплати податків, чесніші, ніж чоловіки.

Статистично чоловіки більш схильні бути у тіньовій економіці і неформальній зайнятості. Якби чоловіки і жінки зрівнялися у підприємництві, тіньова економіка у світі зменшилася б. І неформальна зайнятість. Якщо мріяти про довгострокові ефекти, ми б жили у місті з абсолютно чистим повітрям. Жінки б ставили вижчі норми до якості повітря у своєму місті.

Можливий недолік такої утопії – якби жінки дуже захопилися своїм представництвом у бізнесі, то впала б народжуваність. Жінки б бачили себе тільки в ролі підприємиці.

В економіці є поняття "альтернативна вартість". Альтернативна вартість часу – це те, що ми могли б отримати за час, який провели – була б іншою. Жінка б оцінювала: народити дитину і випасти з роботи, чи просуватися цей час у кар'єрі. Такого скоро в Україні не буде.

Зараз ви читаєте новину «Дистанційна робота зіграла на користь жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі