четвер, 02 квітня 2009 14:50

Держдума РФ: Ющенко виконав свою "лебедину пісню"

Держдума РФ: Ющенко виконав свою "лебедину пісню"
У Держдумі вважають, що у разі проведення президентських виборів в Україні 25 жовтня без другого туру голосування обійтися не вдасться.

"Я не думаю, що все вирішиться в першому турі", - сказав журналістам в четвер віце-спікер Держдуми від фракції "Справедлива Росія" Олександр Бабаков, який займається міжпарламентськими зв"язками з Верховною Радою України.

У минулий вівторок український парламент ухвалив рішення встановити дату президентських виборів 25 жовтня, тоді як раніше передбачалося призначити день голосування на 17 січня 2010 року.

Тим часом, вважає Бабаков, в українському суспільстві накопичилася колосальна втома не тільки по відношенню до виборів, але і до тих кандидатів, які, як очікується, візьмуть в президентських виборах участь.

"Нові особи не з"являться, оскільки це не дозволять встановлені парламентом терміни", - вважає Бабаков.

Він зробив виключення лише для Арсенія Яценюка, який був до Володимира Литвина головою Верховної Ради України.

За прогнозом представника "Справедливої Росії", швидше за все, в другий тур президентських виборів в ролі претендента на пост глави держави вийдуть Юлія Тимошенко, Віктор Янукович або Арсеній Яценюк - двоє з цієї трійки.

Як вважає парламентарій, зараз дуже важливо, щоб виборча кампанія в Україні не скотилася "у бік спекуляцій по відношенню до Росії", тобто щоб кандидати не використали в своїй агітації антиросійську риторику.

Це, упевнений Бабаков, може негативним чином позначитися на російсько-українських відносинах, "чого, звісно, не хотілося б".

У свою чергу, перший заступник глави думського комітету у справах СНД і зв"язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін (фракція "Єдина Росія") також вважає, що з великою вірогідністю можна говорити про другий тур президентських виборів в Україні.

Він вважає, що в ролі основних кандидатів на цих виборах виступатимуть Тимошенко і Янукович. Що стосується Віктора Ющенка, то, за словами парламентарія, його рейтинг зараз стрімко наближається до нуля і знаходиться на межі "статистичної похибки". Послання, з яким Ющенком виступив перед Верховною Радою, запропонувавши поправки в Конституцію, є його "лебединою піснею", - сказав Затулін.

Якби вибори були сьогодні, то найбільші шанси перемогти були б у Тимошенко, упевнений російський парламентарій. Свою роль в такому результаті зіграв би талант Тимошенко, з одного боку, і пасивність Партії регіонів Януковича - з іншого, пояснив Затулін.

Він вважає, що в ході виборчої кампанії на Україні разом зі старими фігурами можуть з"явитися "нові старі" - Яценюк і Литвин; не виключено і поява якихось нових персоналій і нових політичних проектів.

Характерно, що Яценюк швидко підбирає голоси, втрачені Ющенком, і сьогодні 10-12% західного електорату України віддають свої переваги саме йому, відзначив Затулін, посилаючись на дані опитувань.

При цьому депутат відзначив, що політична ситуація в Україні протягом цього місяця може змінитися корінним чином - це трапиться, якщо Ющенко використає своє право розпустити Верховну Раду і оголосити про дострокові парламентські вибори.

Затулін нагадав, що на цей крок український президент може піти до 25 квітня, тобто за шість місяців до призначеної дати виборів глави держави.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Держдума РФ: Ющенко виконав свою "лебедину пісню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі