пʼятниця, 25 липня 2014 07:05

"Держдума аплодує: Україну в час війни лишили без уряду" - політолог Андрій Золотарьов

"Держдума аплодує: Україну в час війни лишили без уряду" - політолог Андрій Золотарьов

Сьогоднішній вихід фракцій "Свободи" й УДАРу з парламентської коаліції може мати неприємні наслідки для країни, вважає політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"В Держдумі тепер мають підстави аплодувати. Можливо, навіть стоячи. Державу в стані війни залишено без уряду", - прокоментував він для сайту Gazeta.ua дії цих двох партій, внаслідок яких Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подав у відставку.

"Розумію страх і поспіх Порошенка. Він хоче виборів зараз. У жовтні. Тепер майбутній пропрезидентській коаліції політологи пообіцяли 40%, а вже навесні його "Солідарність" може отримати жалюгідно-непристойні результати на виборах, бо попереду дуже важкі події і ризиковані будуть рішення. Але якщо дбати про державу, то треба було би в першу чергу вирішити питання миру на Донбасі", - стверджує експерт.

За його словами, "Свобода" й УДАР теж виграють від швидших виборів, але каже, що їх до виходу з коаліції схилили, мабуть, інші важелі:

"Свобода" - найближча до президента з усіх політичних сил. Я гадаю, там могла бути пряма вказівка. Ідею дострокового розпуску Ради артикулював лише УДАР. Але щось у "Свободі" трапилося - зранку вони казали, що заява про вихід є, але це станеться тільки після політичного рішення. І от швиденько політичне рішення. Гадаю, Тягнибоку зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитися", - припускає Золотарьов.

Аналітик також ставить під сумнів легітимність результатів найближчого голосування:

"Вибори 26 жовтня? Які можуть бути вибори в Горлівці? Яка виборча компанія там, де точаться бої? Фактично, виборці Сходу можуть бути позбавлені представництва в ВР". А вибори без Донбасу, вважає політолог, можуть призвести до дисбалансу політичної системи:

"Подивіться на дії "Свободи". Можна не сприймати ідеї Симоненка, але за нього голосувало 3 млн людей. А в "Свободі" завжди було погано з головою. Не розуміють, що літак з двома правими крилами не полетить. Дисбаланс буде ґрунтом для подальших політичних конфліктів в Україні", - передбачає Золотарьов.

Крім того, керівник "Третього сектора" вважає, що перед оголошенням виборів треба було змінити правила їх проведення:

"Гасло "Жити по-новому" пам'ятаємо. Але якщо обирати владу за старим законом - то й отримаємо стару якість. І через рік уже вимагатимемо розігнати раду восьмого скликання. Саме тому я підтримую тих, хто каже, що в першу чергу треба було вирішити питання війни і миру на Сході. Далі - прийняти новий виборчий закон, або й навіть зміни до Конституції, і лиш тоді йти на вибори. Найкращий свіжий політичний анекдот - це звернення президента до парламентаріїв з закликом плідно працювати. Тепер вони займуться виборами", - стверджує політолог і запевняє, що за умов, коли серед людей панує страх і тривога, тверезо говорити з людьми про бачення майбутнього буде складно:

"Отримаємо котів у торбі, цього радикала нетрадиційної орієнтації. Партії то в нього нема. Це театр одного актора. За яких людей голосують, голосуючи за нього? А Радикальна партія отримає пристойний відсоток", - передбачає фахівець.

Згідно з законодавством Верховна рада ще повинна формально прийняти відставку уряду.

"Звісно, Турчинов зараз намагатиметься заблокувати створення будь-якої "ширки". Якщо буде нове утворення - то ще й шини підпалять", - не виключає Андрій Золотарьов.

Зараз ви читаєте новину «"Держдума аплодує: Україну в час війни лишили без уряду" - політолог Андрій Золотарьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі