Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2019 01:02

"Державу можемо втратити несподівано і до кінця року" - Забужко попередила українців

"Державу можемо втратити несподівано і до кінця року" - Забужко попередила українців
Оксана Забужко пов'язала персонажа Володимира Зеленського з ненав'язливим насаджуванням ненависті у суспільстві.

Українцям намагаються нав'язати віртуального кандидата у президенти, що є технологією. Про це сказала письменниця Оксана Забужко в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Всі підстави для дуже високого рівня тривожності в суспільстві безумовно є. І безумовно, давайте не приховувати цього самі від себе, ризик втратити зовсім несподівано і непомітно сьогодні державу, яку з-під нас можуть висмикнути уже до кінця року, як килимок із-під ніг. Цей ризик існує.

З минулого понеділка отримую масу інформації із західних джерел, видань, медій. Отримую сигнал тривожності - репутація України зараз тріщить. Після Майдану, тої відсічі, яку Україна дала російській агресії, всі оці чотири з гаком роки було круто, подорожуючи по світу, бути українкою. Було почуття гордості за свою країну і відчуття поваги, з якою на тебе дивляться, як на представницю своєї країни - як друзі так і вороги.

Зараз ось це почуття остраху перед тим, що нація готова вибрати comedian (комік, клоун), який в жодному інтерв'ю жодному з західних видань не спромігся відділити себе від свого персонажа.

Ставиться експеримент. Роздування, вкидання мемів, нагнітання невдоволення

Це почуття: "Що за нація? Що за люди? Що за суспільство? Що за країна? Вони якісь несерйозні?". Так, це технологія. Поза всяким сумнівом, Україна сьогодні стала знову в черговий раз на передньому краї ось цієї глобальної війни (називайте її гібридною). На нас ставиться безпрецедентний експеримент. А головне - ось це роздування, вкидання певних мемів, нагнітання невдоволення. І в кожному прикладі є російський слід.

Технології, які апробуються сьогодні на Україні. Я би сказала, виборча кампанія Володимира Зеленського, вона почалася не 3-4 місяці тому, не в Новорічну ніч, вона почалася всі 15 років тому. І всі ці 15 років ось це розкручування симпатичного образу Василя Голобородька, який збирається все змінити і з яким асоціюють його виконавця. Відбувається підміна. Вперше, саме тепер і саме в Україні", - сказала вона.

Забужко назвала кандидата Зеленського "голограмою".

Чим закінчується "Слуга народу"? Розстрілом парламенту. Це реклама розстрілу

"Володимир Зеленський - це сума певних позитивних емоцій, зв'язаних із шоу-бізнесом, гумором, усмішкою, рекламою. Це ось той віртуал, який з другого боку впроваджує непомітно і не нав'язливо дуже агресивну мову ненависті устами свого персонажа.

Ви взагалі в курсі, чим закінчується "Слуга народу"? Розстрілом парламенту. Це реклама розстрілу парламенту. В українському просторі вкидається ось такий дискурс, котрий і називається каналізацією агресії. І це також технологія. Це атака на те почуття солідарності, єдність, яку ми вибороли кров'ю на Майдані і в боях.

Ми дуже і дуже вразливі сьогодні", - заявила письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент втягнувся у цирк Зеленського, за цим боляче спостерігати

ЦВК обробила 100 % протоколів дільничних виборчих комісій. Лідирує шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали 30.24% виборців, а це майже 6 млн людей.

У 2-ий тур із ним виходить чинний глава держави Петро Порошенко. Його підтримали понад 3 млн виборців, що принесло 15.95%.

Вибори відбудуться 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «"Державу можемо втратити несподівано і до кінця року" - Забужко попередила українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути