середа, 19 вересня 2018 12:33

Демчину та Омеляна "вели" навмисно - Молчанов

Демчину та Омеляна "вели" навмисно - Молчанов
Політолог Кирило Молчанов вважає, що висунуті підозри міністру інфраструктури Володимиру Омеляну і заступнику голови СБУ Павлу Демчині - це яскравий приклад необ'єктивності НАБУ. Фото: РБК-Україна

Останні події навколо Національного антикорупційного бюро змушують серйозно замислитися над тим, а чи дійсно боротьба з корупцією саме таким способом - це єдино правильний вибір для України сьогодні. Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Кирило Молчанов.

На його думку, яскравим прикладом необ'єктивності бюро є висунуті підозри міністру інфраструктури Володимиру Омеляну і заступнику голови СБУ Павлу Демчині.

"По-перше, політтехнологічні потуги НАБУ вирівняти "своїх" і "чужих" (подивіться, для нас усі рівні!) - фактично надали зворотний ефект: так як обидві справи "шиті білими нитками", бюро подвоїло кількість своїх опонентів. Тільки якщо в "провладному" таборі (Демчина) цьому органу і так не надто довіряли, то тепер похитнулися основи підтримки та в "демократичному" (читай: грантоїдському) середовищі (Омелян)", - написав політолог.

Крім того, за його словами, виявилося, що в обох випадках крім "сімейних" справ, пред'явити високопоставленим чиновникам нічого.

"Омелян артикулював це досить чітко: НАБУ і САП, на думку міністра, фактично виписали йому індульгенцію за діяльність на посаді міністра. Демчина на своєму брифінгу був більш стриманим і просто перерахував свої досягнення в порівнянні з досягненнями Ситника в боротьбі з корупцією (рахунок приблизно 4:0 на користь "СБУшника"). Таким чином, з лицарів, що захищають честь держави, НАБУ перетворилося в почесних "копачів білизни", - вважає Молчанов.

По-третє, на його думку, занадто явною стала лінійна залежність справ проти того ж Демчини і конфліктів СБУ і НАБУ (обшуки у агента Катерини, справа проти співробітниці НАБУ за тренінги та ін.).

"Слово "помста" просто прозирає між рядками. У Омеляна історія менш зрозуміла, так як публічно на нього відомство Ситника ніколи не "наїжджало", більш того, Міністерство інфраструктури завжди було одним з "антикорупційних чемпіонів", поряд з Міністерством охорони здоров'я або Агентством з питань електронного уряду. Тому тут відкриття, найімовірніше, будуть більш шокуючими", - упевнений експерт.

За словами Молчанова, "ця історія ще раз підтверджує: Демчину і Омеляна вели навмисно. Відповідно про об'єктивність НАБУ говорити не доводиться".

"А шкода, ідея була хороша", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Демчину та Омеляна "вели" навмисно - Молчанов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі