четвер, 13 лютого 2020 12:10

Децентралізація: "слуги" озвучили план

Децентралізація: "слуги" озвучили план
Обговорення проводитимуть в областях, каже Корнієнко. Фото: rbc.ua

Реформу децентралізації влади можливо провести до місцевих виборів. Про це сказав голова партії "Слуга народу", нардеп Олександр Корнієнко.

"Так, у нас є план. Можна за дві сесії встигнути, якщо планувати на початку четвертої сесії 3-4 вересня голосувати 300 (300 голосів за законопроєкт "Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади". - Ред.).

Четверта сесія якраз дуже вдало розпочинається - 1 вересня, а виборчий процес (на місцевих виборах. - Ред.) розпочинається 5 вересня", - сказав Корнієнко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

У найближчі два тижні в областях проведуть обговорення законопроєкту. Вони відбудуться у форматі, в якому обговорювалося питання про ринок землі - на невеликих форумах, по декілька сотень людей.

"Ці обговорення завершаться 25 лютого великим зібранням у Києві, де будуть представники асоціацій, мери, керівники місцевих органів влади, експерти всілякі, представники донорів.

Після нього ми виходитимо на концепцію, потім - комісія з правової реформи, де все це фіналізується. Тобто приблизно наприкінці лютого - на початку березня плануємо вийти на текст", - сказав Корнієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація від Зеленського: фахівець дав поради

Паралельно в уряді допрацьовують перспективні плани об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Наразі готуються до другого читання зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", після ухвалення якого Кабмін зможе внести новий проєкт адміністративного устрою, каже Корнієнко.

Він також розповів, що основною причиною для відкликання президентом Володимиром Зеленським із Верховної Ради проєкту змін до Конституції щодо децентралізації стали заяви мерів, які не схвалювали реформи в такому вигляді.

У січні президент Володимир Зеленський відклав свій проєкт закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" і направив на доопрацювання.

Документ пропонує створення округів замість районів. На рівні округів працюватимуть префекти. Їх призначатиме президент за поданням уряду.

Зараз ви читаєте новину «Децентралізація: "слуги" озвучили план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі