середа, 08 вересня 2021 10:42

Дебют Монастирського або куди покотиться МВС?

Дебют Монастирського або куди покотиться МВС?
Експерти озвучили думки на рахунок подальшої долі МВС на чолі з Денисом Монастирським. Фото: Mind.ua

"Зе-реформатори" поставили країну на рейки в напрямку світлого майбутнього. Знову. Під урочисті звуки фанфар і блиск конфетті. "Зі штовхача" ... Цього разу мова йде про новий старт для колись потужної і неприступної фортеці - імперії Міністерства внутрішніх справ, але вже на чолі з новим міністром і з новою командою, яку він нещодавно представив, і оновленим курсом розвитку відомства. І ось в політичних колах, як і в суспільстві, зазвучало питання, яке назрівало з перших днів: а чи справиться? Або МВС поповнить перелік зламаних іграшок ОП. Адже, врешті-решт, всі давно переконалися, що кадрова політика - не найсильніша сторона нинішньої влади.

Чи не обернеться новий старт швидкої кончиною? Думки експертів з приводу подальшої долі МВС різні. Деякі з них представлені нижче.

Минуло досить мало часу, який Монастирський провів на посаді, і, все-таки - це 2 місяці. Через 2 місяці він презентував програму подальших напрямків роботи МВС, яка повністю складається з проектів, раніше презентованих Аваковим. Ознайомившись з нею, у деяких в умах стоїть німе питання: і все? Адже дана ситуація - це неформальне визнання не тільки того, що політика Авакова в питанні розвитку відомства та держави була ефективною, а й того, що спадкоємці імперії не можуть запропонувати нічого кращого. А точніше - не просто кращого, а взагалі нічого нового. Чи варто було міняти міністра? Ясна річ, адже новому главі катастрофічно не вистачає професійних навичок і досвіду в цій справі. Виходить, що зі зміною глави відомство продовжить розвиватися в тому ж напрямку, працювати над тими ж проектами, але темпи і ефективність - під питанням, адже, перш за все, проекти і відомства вели фахівці.

Політолог Тарас Семенюк: "Реформа Нацполіції, запущена Аваковим, - це перша видима реформа в країні після Майдану. Адже тоді нова влада заявила курс на реформи, і вони почалися. Наприклад, реформа СБУ знаходиться всього лише на етапі обговорення вже 7 років, а Нацполіція була створена відразу. Монастирському варто продовжити ініціативи попередника в частині інфраструктурних питань, роботи ДСНС, Нацполіції. Йдеться про консолідацію відомства і системи заради безпеки країни. Денису Монастирському, очевидно, не вистачає досвіду, зокрема, управлінського. Він юрист, був помічником депутата, має уявлення про те, як працює МВС. Але при відсутності досвіду, вкрай важливо налагодити нормальну роботу його заступників з апаратом Міністерства. А на це потрібен час".

Обгрунтовані побоювання звучать на адресу всієї нової команди Монастирського. В експертному середовищі вже неодноразово заявляли про те, що команда великих надій не подає.

Михайло Цимбалюк, нардеп з фракції "Батьківщина": "Команда, яку презентував Монастирський, вкрай слабка. Там дуже мало професіоналів саме по системі МВС. Але сам Монастирський дуже відповідальна людина, хоча йому, звичайно, бракує досвіду", - коментує нардеп.

Заледве призначення людей, які не мали раніше відношення до питань внутрішніх справ, обіцяє успіх, адже патріотичними гаслами цей пролом незаклеїти. До слова, не так давно з внутрішніх джерел стало відомо, що кадровими питаннями в МВС зайнявся глава МЗС, що наштовхує на думку про неспроможність Монастирського, як глави МВС. І якщо "титанік" таки піде на дно - це буде на совісті ОП, тільки розплачуватися буде вся держава. Адже, дивлячись на закулісну політику ОП, можна сказати точно: за демократичними гаслами костеніє негласний авторитаризм. І звільнення Авакова, який 7 років забезпечував незалежність Міністерства внутрішніх справ при владі двох режимів - остаточно передало країну на волю ОП.

Подібну думку, зокрема, підтримує і політолог, екскерівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович: "У нас немає Кабміну. ​​У нас немає незалежних міністрів, насправді. Все дуже педантично координується і управляється Офісом президента. На жаль, ОП - це структура, яка намагається замінити собою всі інші органи влади в країні. Це дуже неправильно".

Результати Монастирського - це результати ОП. Так що ситуація на межі фолу, враховуючи, що і у тамтешніх чиновників немає ні досвіду, ні необхідного рівня професіоналізму, ні волі і витримки. Останнє особливо важливе в даній ситуації, адже мова йде про правоохоронні органи, які регулярно стикаються зі злочинністю та криміналом. Чи зможе МВС під керівництвом Монастирського-ОП тримати удар?

За останні 2 роки країна спостерігала, як ОП хвацько змінює керівників і міністрів, підминаючи під себе систему - це сценарій, який обкатували багато представників влади. Однак, з причини катастрофічного кадрового голоду, така політика загрожує обернутися крахом всього держапарату. Адже ми не раз ставали свідками того, як нинішні "реформатори" списують досвідчених професіоналів, намагаючись прикрити власні боки і звільняючи місця для своїх маріонеток.

"Головне, щоб те, що було зроблено Аваковим за 7 років, залишилося. Тому що у нас були непрості часи у зовнішній і внутрішній політиці, і єдиним працюючим Міністерством у нас завжди залишалося МВС. Важливо, щоб у нового керівництва МВС не виникло бажання змін заради змін, реформ заради реформ", - вважає політолог Вадим Карасьов.

На жаль, вкотре величезний пласт роботи впирається саме в кадрове питання. Чи можуть управляти країною непрофесіонали? Вибираючи нову владу багато хто повірив в те, що країні потрібні "люди з народу", однак життєздатність такого сценарію під питанням. І поки ОП, монополізувавши владу, залишається шістками сильніших, досвідченіших і запекліших сил як тіньових з лав криміналітету, так і зовнішніх. Адже останні 2 роки МВС ухитрялися не тільки давати відсіч викликам, перед якими ставала держава, але і закривати безліч інших, нехай суміжних питань, але які, все ж, виходять за рамки юрисдикції МВС - питання відомств, які вийшли з ладу.

Зараз ви читаєте новину «Дебют Монастирського або куди покотиться МВС?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі