пʼятниця, 08 серпня 2008 13:51

Дату виборів Президента може визначити лише Конституційний суд

Дату виборів Президента може визначити лише Конституційний суд

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що дату проведення чергових виборів президента повинен визначити Конституційний Суд.

"Конституційний Суд - це єдиний орган конституційної юрисдикції, що здійснює офіційне тлумачення, як Конституції, так і законів України", - зазначив він у коментарі журналістам.

"Тільки він може розтлумачити, що малося на увазі, і як відраховувати терміни, визначені в Конституції для призначення виборів президента України", - додав Магера.

При цьому він зауважив, що призначати вибори глави держави має право лише Верховна Рада, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Щойно буде постанова Верховної Ради з цього приводу, Центральна виборча комісія прийме цю постанову до виконання і буде здійснювати організаційні заходи щодо підготовки до виборів", - сказав Магера.

При цьому він зазначив, що вважає за доцільне проведення чергових виборів глави держави в терміни, що передбачені в нинішній редакції Основного закону, а не в останню неділю жовтня 5-го року повноважень президента.

"На моє глибоке переконання, вибори повинні відбутися в останню неділю останнього місяця 5-го року повноважень президента України", - сказав Магера.

У результаті внесення змін у Конституцію в 2004 році виникла колізія відносно дати проведення чергових виборів глави держави.

Відповідні зміни встановили, що вибори проводяться в останню неділю останнього місяця п"ятого року повноважень президента і набрали чинності з 1 січня 2006 року, тобто вже після обрання президентом нинішнього глави держави Віктора Ющенка.

При цьому на момент обрання Ющенка діяла норма, відповідно до якої вибори президента проводилися в останню неділю жовтня п"ятого року повноважень.

Нинішній президент Віктор Ющенко приступив до обов"язків 23 січня 2005 року, повідомляють Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Дату виборів Президента може визначити лише Конституційний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі