вівторок, 29 вересня 2020 21:04

Чому на 7-й рік війни на бігбордах Штепа і "мир"

Чому на 7-й рік війни на бігбордах Штепа і "мир"
Бігборди у Слов'янську напередодні місцевих виборів. Фото: "Опора"

Якби була політична воля і правоохоронна система працювала, то чиновники, які сприяли російському окупанту на Донбасі, відповідали за свої дії, а не балотувалися у 2020 році на місцевих виборах. Про це Gazeta.ua сказав журналіст, представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську Сергій Гармаш.

"Штепа контролювала у Слов'янську частину бізнесу. Здивувало, що балотуються Лях і один з ОПЗЖ. Самі собі конкуренцію будуть складати? Треба зрозуміти, де медійна гра, а де реальна боротьба за контроль над містом. Лях і Штепа – одне й те саме. Йдуть у владу, бо хочуть грошей, ресурси. Штепу може підтримати ОПЗЖ.

Питання до правоохоронних органів, влади. Чому вони дозволяють цим людям йти у владу.

Правоохоронні органи як за минулої, так і за теперішньої влади - корумповані

Правоохоронні органи корумповані. Якщо б була політична воля і правоохоронна система працювала, то мери міст, які організовували "референдуми", відповідали за свої дії, сиділи. Можливо, минула влада була зацікавлена тримати таких на гачку, щоб ними маніпулювати. За теперішньої ті ж слідчі залишилися на місцях. Достатньо заплатити слідчому прокуратури чи судді, щоб вирішити питання. І президент не може вплинути на це.

Не видно, що минула і діюча влада дійсно хоче зробити Донбас українським. Призначення теперішнього губернатора ніяк не впливає на політичний фон в області. Він ніяк себе не проявляє, мало авторитету.

Із децентралізацією місцеві ради можуть робити заяви, наприклад про якийсь "мир" на Донбасі. Небезпека є.

Інформаційна політика не змінилася. Приїжджаю до мами на Донеччину, вона дивиться переважно російські канали. Тому що інших немає. Що змінилося? Влада таж сама, економічний стан погіршився. Люди оцінюють дійсність під інформаційним впливом РФ.

За минулої влади олігарх міг поставити свою людину керівником обласної прокуратури. Зараз система скоріше олігархічна. Кожен регіон знаходиться під впливом олігархічних структур. Президент щодо Covid-19 каже одне, а мер – зовсім інше. Це хіба не прояв слабкості державної системи? Треба визначити, якою має бути ця децентралізація. І з якою метою ми взагалі її проводимо. Якщо проводимо, щоб посилювати державу, то мають бути запобіжники регіональним силам", - каже Сергій Гармаш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада не нагадує, що росіяни вбивають українців

Колишній мер Слов'янська Неля Штепа, яку підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та створенні терористичної групи чи організації, зареєструвалась кандидаткою в міські голови.

Крім того у Слов'янську балотуються 2 кандидатів, які співпрацювали з бойовиками, повідомив представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Денис Казанський.

Зараз ви читаєте новину «Чому на 7-й рік війни на бігбордах Штепа і "мир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі