вівторок, 04 березня 2008 18:08

Чого чекати Україні від Медведєва

Політологи вважають, що Дмитро Медведєв дуже добре знає українську еліту, щоб ставити на когось одного. "Він робитиме ставку ні на Ющенка, ні на Тимошенко, ні на Януковича", - говорить політолог Сергій Марков.

На думку близького до Кремля директора Фонду ефективної політики Кирила Танаєва, Медведєв матиме справу з тими українськими політиками, які враховуватимуть російські інтереси.

За словами Маркова, з приходом Медведєва до влади ставка робитиметься на пряму взаємодію з українським народом і громадською думкою через голови "продажних еліт і місцевих партійних авторитетів".

"Це означає, - говорить політолог, - що Росія піде слідами американців: створюватиме в Україні неурядові фонди і інститути, і роздаватиме гранти. З Медведєвим припиниться пасивна політика Росії відносно України. Він більше не миритиметься з тим, як українська еліта здає український суверенітет Вашингтону".

Український політолог Вадим Карасьов, близький до Секретаріату президента Ющенка, вважає, що зараз варто чекати масованої економічної і ідеологічної експансії Росії.

"Якщо в минулі вісім років Володимир Володимирович проводив "політику націоналізації країни", тобто збирання її ресурсів в єдиний кулак, то тепер з Медведєвим вона переходить до "політики розтиснення кулака", тобто до зовнішньої експансії. Причому на озброєння братиметься доктрина Чубайса: Росії як "ліберальній імперії", що означає ресурсно-економічне розширення країни на суміжні країни".

Карасьов також підтвердив слова Маркова про прихід в Україну безлічі російських неурядових організацій, які роздаватимуть гранти і формуватимуть російське транснаціональне громадянське суспільство, повідомляє "Німецька хвиля".

Політолог відзначив, що новий російський курс щодо України полягатиме в реалізації доктрини ліберального імперіалізму. За його словами, це означатиме, що Росія не "зазіхатиме" на українську територію. Зате Москва активно сприятиме встановленню контролю російського бізнесу за українською промисловістю і банківсько-фінансовою системою через участь росіян в українській великій приватизації і пільговому інвестуванні.

У разі непоступливості Києва, Москва удаватиметься до енергетичного тиску і намагатиметься узяти під контроль газотранзитну систему України і реалізувати обхідні маршрути постачання енергоносіїв, вважає Карасьов.

Культурна експансія, на його думку, полягатиме в просування ідеології захисту прав і інтересів тих, кого в Москві називають "російськомовним населенням".

За матеріалом: "Сегодня."

Зараз ви читаєте новину «Чого чекати Україні від Медведєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі