пʼятниця, 22 травня 2020 19:48

Чим Кучма кращий за Зеленського і Ющенка – пояснення соціолога

Чим Кучма кращий за Зеленського і Ющенка – пояснення соціолога
20% українців вважають кращим президентом в історії країни Леоніда Кучму, 16 % - Володимира Зеленського. Фото: president.gov.ua

Чим кожен з українських президентів запам'ятався українцям Gazeta.ua розповідає соціолог Євген Головаха.

Аналізує результати опитування хто є кращим президентом в історії країни. Так 20 % українців вважають кращим Леоніда Кучму, 16 % - Володимира Зеленського, 13% - Леоніда Кравчука, 12 %- Петра Порошенка. 9% - президента-втікача Віктора Януковича, 6 % - Віктора Ющенка. 14 відсотків сказали, що жоден з керівників держави не був кращим. 10% - не змогли відповісти. Опитування провела соціологічна група "Рейтинг" 12-13 травня.

"Різниця між 20 і десятьма відсотками не така й велика. Кучму вважають ефективнішим за інших. У 2003 році була перша спроба Росії анексувати в нас частину території на острові Тузла. Що зробив Кучма? Виставив армію. Зупинив РФ. Отак має поводитися відповідальний президент. До речі, 90 відсотків мешканців Донбасу і 60 процентів Криму тоді підтримали позицію Кучми. Казали: "Тузла наша". З усіма своїми проблемами і помилками Кучма нагадував людям президента. Залишив після себе 12 відсотків зростання валового внутрішнього продукту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу Зеленського оцінили на трійку

Ющенку українці не змогли пробачити, тому так низько оцінюють його роботу, вважає Головаха:

"Ющенко мав благі наміри. А потрібні були конкретні дії. Не був рішучим. При цьому він нічого поганого не зробив. Єдине – втратив хвилю ентузіазму, на якій можна було щось серйозне зробити в країні. І люди йому не вибачили.
Янукович довів країну до кровопролиття і втрати території. Але є люди, які вважають, що кращий президент для України Путін. Тому така цифра у Януковича логічна. Його підтримують ті, хто ностальгує за радянською системою, дружбою народів".

Внесок Порошенка недооцінений, каже експерт.
"Багато людей не розуміють, в якому складному стані була країна на початку 2014 року. Він багато зробив. Але мав і помилки. А Зеленський достатньо гнучкий. Реагує на виклики громадської думки. Відслідковує її. Його менше бояться. Нема відчуття, що використає ситуації на користь собі чи своєму оточенню. Якщо навіть чогось не робить, то через недосвідченість, а не через власний інтерес. Тому до нього ще відносно добре ставляться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік Зеленського: спостерігаємо посилення впливу Авакова

"Кравчук мирно передав владу. Показав приклад, як можна це зробити. Ні в кого з наших сусідів цього не було. Лукашенко сам собі передає владу. Єльцин передавав собі, тоді Путіну. В них нема вибору. А в нас є. Кравчук заклав засади української демократії. Був дуже поміркованим і багатовекторним президентом. Багато хто це схвалює".

20 травня минув рік після інавгурації президента Володимира Зеленського. Він переміг на виборах 2019-го. Набрав тоді у другому турі 73,22 %. Петро Порошенко на позачергових виборах 2014-го переміг у першому турі з 54,7 %. У 2010 році Віктор Янукович у другому турі набрав 48,95 %. Віктор Ющенко у 2004 році у третьому турі - 52 %. Леонід Кучма у 1994 році набрав у другому турі 52,15 %. У 1999-му теж в другому турі – 56%. Леонід Кравчук у 1991 році – 61,59 %.

Зараз ви читаєте новину «Чим Кучма кращий за Зеленського і Ющенка – пояснення соціолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі