неділя, 28 жовтня 2012 17:31

Цигани заходять у кабінки для голосування цілими сім'ями та продають голоси за 100 гривень

Цигани заходять у кабінки для голосування цілими сім'ями та продають голоси за 100 гривень
Більшість циган погано знайомі і з передвиборним розкладом сил. Фото: vesti.ru

Цигани в Закарпатській області, більшість з яких неписьменні, заходять у кабінки для голосування сім'ями. Ці та інші порушення зареєстрували у ЦВК практично всі партії та кандидати по мажоритарних округах, які беруть участь у виборах до Закарпатської області, де компактно проживає більш ніж 30-тисячна громада ромів.

Співробітники виборчих дільниць Ужгорода, Берегова, Мукачева та інших населених пунктів чудово знають, що у відповідності з українським законодавством виборці повинні заходити в кабінки для голосування по одному, повідомили в організації "Опора". Але вони інколи вимушені закривати очі на ці порушення, щоб дати можливість неписьменним виконати свій громадянський обов'язок у присутності кого-небудь з "освічених" членів сім'ї.

"Вони не вміють читати, не розуміють, що написано в бюлетенях, чим користуються зараз партії, скуповуючи голоси ромів прямо біля виборчих дільниць по 100-200 гривень (12-20 доларів)", - сказав циганський пастор Бейла Беняк.

Більшість циган погано знайомі і з передвиборним розкладом сил. Наприклад, мати десятьох дітей із села Середнє, 38-річна Марія Лапкатош каже, що хоче "голосувати за Юлію Тимошенко", оскільки їй і багатьом її рідним подобається ця світловолоса жінка-політик. А про те, що Тимошенко засуджена і її ім'я відсутнє в бюлетенях, ні багатодітна циганка, ні її родичі уявлення не мають, адже мешканці халуп в більшості не мають телевізорів і вже тим більше не читають газет, підкреслив циганський пастор.

За даними перепису 2001 року, на Україні було близько 50 тис. циган, які компактно проживають у Закарпатській, Одеській, Черкаській і Миколаївській областях. Однак циганські організації називають цифру понад 200 тис., пояснюючи розбіжність тим, що багато приховують свою національність в розрахунку знайти постійну роботу і дах над головою.

/media/video/463644/1_463644.mp4

Зараз ви читаєте новину «Цигани заходять у кабінки для голосування цілими сім'ями та продають голоси за 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі