вівторок, 07 січня 2020 19:48

Чи зробить уряд Гончарука прорив

Уряд з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком не зробив нічого такого, щоб його відправили у відставку.

Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Дубровський.

  Уряд з прем'єром Гончаруком працює п'ятий місяць.
Уряд з прем'єром Гончаруком працює п'ятий місяць.

"Плани Кабміну непогані. Але щоб зробити прорив, багато чого бракує.

Наприклад, справжньої податкової реформи. Адміністрування податків залишається найбільшою перешкодою для бізнесу. Президент Зеленський обіцяв запровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток. Ніби-то зараз йде реформа податкової служби. Але ця реформа не призведе до зміни культури податківців.

Дотепер головний податківець звітує: виконали план із зборку податків, врятували бюджет. Тобто не платники податків наповнюють бюджет, а податкова. Це азарівська ідеологія, долати її ніхто не збирається. І від неї вже ростуть ноги до решти іншого.

Немає перезавантаження податкової

Крім того, немає перезавантаження податкової. Змінилося кілька відсотків працівників. Решта – ті самі азарівські, клименківські кадри, які кошмарили бізнес.

Не чути про зменшення навантаження на фонд заробітної плати.

Все, про що говорить Гончарук, без справжнього правосуддя не запрацює. Можна скільки завгодно будувати інфраструктуру, створювати електронні сервіси, боротися з рейдерством. Але ж рейдерство не просто в реєстрах. Воно – у судах. І якщо не буде справедливого, чесного суду, який може відстояти приватну власність, там де вона стала об'єктом зазіхань, то рейдерство не подолають.

Поки уряд нічого такого не зробив, щоб бути відправленим у відставку. Поки для нього немає таких очевидних загроз. Хоча, не виключено, що вони виникнуть цього року. Згадаємо другий уряд Яценюка, який був доволі міцний, ніщо не віщувало якоїсь загрози, допоки не стався скандал з Абромавичусом і "смотрящими", яких йому намагалися нав'язати. Поки теперішні міністри не помічені у скандалах чи схемах.

Офіс президента тисне на Кабмін. Зеленський продовжує погану традицію попередників

Є величезна проблема, що уряд є об'єктом тиску з боку Офісу президента. На жаль, це давня і нехороша традиція. Що є тіньовий уряд на Банковій. Зеленський цю традицію продовжує і поглиблює. Разом з керівниками Офісу прямо втручається в роботу уряду. Це порушує систему стримувань і противаг. Скоріше заважатиме уряду, ніж допомагатиме.

Сам Гончарук поки не виглядає успішним. Не став сильним, яскравим лідером. Можливо, через те, що не готувався стати прем'єром. З іншого боку, якщо не яскравий прем'єр формує команду і вона успішно рухається вперед, це теж непогано для країни. Принаймні це краще, ніж прем'єр Тимошенко. Коли під керівництвом такого авторитарного прем'єра просто неможливо працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончарук повідомив, скільки нелегальних АЗС вже закрили

Програма уряду, яку затвердила Верховна Рада, не містить проривних ідей. Поки що Кабмін зробив одну точно величезну помилку – продовжує підтримувати фіскалізацію малого бізнесу. Це може послабити уряд.

Є спільне з Нацбанком досягнення, що знизилася облікова ставка. Але це пов'язано не стільки з діяльністю власне уряду Гончарука, скільки з макроекономічною стабільністю, яка зберігається доволі давно. Вона є заслугою попередніх урядів", - каже Володимир Дубровський.

Уряд створив "генеральний план" для країни і з весни 2020 року починає "Велике будівництво". Про це прем'єр-міністр Олексій Гончарук написав у статті "Підсумки Кабміну-2019: підготовка до великого старту".

Зараз ви читаєте новину «Чи зробить уряд Гончарука прорив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі