вівторок, 02 грудня 2008 18:34

Чи має Плющ шанси стати спікером? - політологи

1 грудня на зустрічі з представниками фракції "Наша Україна – Народна Самооборона" Віктор Ющенко підтримав кандидатуру Івана Плюща, запропоновану депутатами на пост голови Верховної Ради .

У зв"язку з цим "Центр досліджень політичних цінностей "АКСІА"" звернувся до політичних експертів з питанням:

"Чи має Плющ шанси стати спікером ВР?"

(ЕКСПЕРТ-ОПИТУВАННЯ)

Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби "Український барометр"):

"Є шанси, оскільки ми живемо в країні чудес. Цілком можливо, що дві провідні фракції – БЮТ і ПР підуть на зустріч Ющенку і, створивши коаліцію, дадуть президентській людині, якою до цих пір вважається Плющ, стати керівником парламенту. Це буде справедливе вирішення між трьома політичними силами. Але якщо Плющ думає, що очолюватиме якусь коаліцію, саме очолюватиме, то шансів у нього жодних. Взагалі, я думаю, це погана прикмета вибирати людину, яка в політиці з початку 90-х. Краще б він книжки писав".

Микола Михальченко (президент Української Академії політичних наук):

"Я ввважаю, що Плющ має шанси стати спікером, але вони дуже слабкі. Справа в тому, що БЮТ і комуністи будуть виступати проти. Є також інформація, що і частина фракції НУНС не підтримає Плюща. Якщо це правда, то шанси його дуже незначні".

Олексій Гарань (професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА):

"Президент очевидно домовився з пропрезидентською частиною НУНС і частиною Партії регіонів, щоб реалізувати саме цей сценарій. Політичні передумови таких домовленостей існують. Але суто арифметично цього не достатньо. Потрібні додаткові голоси Блоку Литвина і комуністів. БЮТ заявив, що кандидатуру Плюща підтримувати не буде. Тому цей варіант дуже складний для реалізації. Хоча зберігається можливість включення комуністів в новий пасьянс, якщо їм буде гарантовано крісло першого віце-спікера".

Андрій Єрмолаєв (президент Центру соціальних досліджень "Софія"):

"І кілька тижнів тому, коли почалось обговорення питання кандидатури, Плющ називався одним із вірогідних кандидатів. В першу чергу тому, що він розглядається всіма політичними силами як фігура достатньо толерантна в політичних стосунках, авторитетна і як така, що дійсно може виступити в ролі нового центру комунікацій. Але є певні політичні умови і обставини за яких Плющ може стати спікером.

Підтримка Плюща може стати результатом нового компромісу, який може бути досягнутий між опозицією до колишньої демократичної коаліції, маю на увазі Партію регіонів, і політичною складовою президентської команди. Компроміс буде стосуватись формування нової виконавчої влади, діяльності парламенту. Я давно вже не романтик і розумію, що коаліції в нинішньому парламенті справа надзвичайно складна і невдячна. Але формування технічної більшості, яка б змогла сформувати і тимчасовий склад технічного уряду, який би взяв на себе невдячну роль антикризових заходів в першому півріччі 2009 року – це реальне завдання. Якщо відбудеться компроміс і його предметом стане визнання технічної більшості без угоди, поновлення роботи Верховної Ради і зміна уряду Тимошенко на компромісний, технічний, антикризовий уряд, Іван Плющ може отримати підтримку. Інші варіанти мені здаються малоймовірними.

Якщо "Наша Україна" буде наполягати лише на кандидатурі спікера і не буде готовою до нових компромісів, то у парламентарів не буде жодного мотиву до того, щоб підтримувати Плюща. Слід враховувати, що Іван Плющ розглядається більшістю парламентарів як людина Президента. Підтримка кандидатури – толерантної в парламенті, але компліментарної для Президента, - має свою ціну. Ця ціна – співпраця в технічній більшості і формування антикризового, технічного уряду. Президент публічно припустив можливість співпраці з парламентом, де є технічна більшість, але займає протирічливу позицію стосовно формату співпраці і не зрозумілу позицію стосовно долі уряду. Адже зрозуміло, що без політичної волі Президента і зрозумілих сигналів, зміни неможливі. Складається враження, що Президент заплутався в пріоритетах. Це плутає ситуацію в ВР і стимулює альтернативні переговори. Ці дні покажуть, чи готові політики до нових компромісів в Верховній Раді ".

Gazetu.ua

Зараз ви читаєте новину «Чи має Плющ шанси стати спікером? - політологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі