понеділок, 02 березня 2020 09:58

Чи готовий уряд Гончарука до викликів?

Автор: ФОТО: president.gov.ua
  Перед вихідними стало зрозуміло, що відставка Гончарука може відбутись швидше, ніж очікувалось
Перед вихідними стало зрозуміло, що відставка Гончарука може відбутись швидше, ніж очікувалось

Падіння економіки, зниження рейтингу уряду, "плівки Гончарука" – фактори, які негативно впливають на рейтинг Зе-команди. Це вкрай чутливі індикатори, що свідчать про необхідність кадрових змін в уряді та зміну економічної стратегії. В іншому випадку – почне падати не тільки рейтинг прем'єра, а й особисто президента. Тому, не дивлячись на імунітет уряду, ЗМІ вже активно пророкують відставку Гончарука та часткову ротацію Кабміну. Як показує практика, робити кадрові заміни в ОП можуть, якщо захочуть, і навіть якщо це не відповідає усталеним бюрократичним нормам.

Перед вихідними стало зрозуміло, що відставка Гончарука може відбутись швидше, ніж очікувалось. Президент на 4 березня позачергово скликає Верховну Раду, а в порядку денному з'явився обтічний пункт "про Кабінет Міністрів України".

Що саме буде розглядатись, тут думки експертів розходяться. Але те, що відбудуться певні зміни, вже немає сумнівів. І питання – кого й за що?

Профан чи не профан

За останні пів року Україна спостерігала багато позитивних кроків із боку уряду, як то реформа геокадастру, старт приватизації держпідприємств, запуск "Дії". Проте поряд з цим створювались та залишались невирішеними проблеми в соціальній політиці, зростали тарифи, вже пів року спостерігалося падіння промислового виробництва.

Найбільший провал, який турбує багатьох – це неефективна економічна політика. "Ми поставили собі за мету, щоб економіка України у наступні п'ять років зросла мінімум на 40%. Це дуже амбітна, але реалістична задача", - про це Олексій Гончарук заявляв ще у вересні 2019 року. Проте, говорити про економічний прорив Гончарука немає підстав.

Достатньо навести кілька тез, які підтверджують, що зростання економіки навіть "не за горами".

Так, наприкінці 2019 та на початку 2020 років падіння промислового виробництва набуло найвищих темпів з 2014-2015 років, коли почалася війна. У жовтні цей показник знизився на 5%, у листопаді – на 7,5%, у грудні – на 8,3%, у січні 2020 року – 5,1%. Спочатку в КМУ говорили про вплив ситуації на закордонних ринках, проте пізніше про системний характер падіння промисловості зізналися і в Мінекономіки. Міністр Тимофій Милованов навіть анонсував створення штабу для боротьби з падінням промислового виробництва в країні і заявив, що необхідні "швидкі дії з боку держави".

При цьому один з найбільших акумуляторів коштів для держбюджету не забезпечує необхідних надходжень. Тільки у січні митні органи недовиконали план надходжень до бюджету на 7,9 млрд гривень. У січні 2019 року було зібрано 22,52 млрд грн, в той час як за аналогічний період 2020 року – 18,13 млрд грн. Як заявляв очільник митниці Максим Нефьодов, причина – в зміцненні гривні. З цього випливає ще один провал – нездатність мінімізувати негативний вплив від посилення гривні на економіку. В цьому контексті велика кількість українських виробників скаржилась, що внаслідок курсових коливань їхній бізнес страждає та негативно впливає на їхню конкурентоспроможність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уряду прощали промахи, поки він не почав з'їдати рейтинг президента"

Йдемо далі. У січні Державна податкова служба недобрала до плану 5,85 млрд грн. Що цікаво, серед причин недобору у Податковій назвали низьку ціну на газ, яка зумовила зменшення обсягів його видобутку і зменшення рентних платежів. Тобто по суті сказали, що винний президент, який вимагав зниження ціни. Як наслідок такої роботи Гончарука - за січень 2020 року залишки коштів на єдиному казначейському рахунку скоротилися на третину, при тому що за січень 2019 року зросли на 18%. А в Пенсійному фонді заговорили про те, що з 1 березня не буде запланованого чергового підвищення пенсій.

Вся ця ситуація склалась на фоні розмов про можливу економічну кризу, яка очікує світ через розповсюдження коронавірусу та тимчасове закриття китайських ринків. Експерти розглядають декілька сценаріїв впливу на Україну. Але наразі є 3 фактори, які точно негативно відобразяться на нашій економіці. Перше, це зниження цін на метали і руду, що зменшить прибуток експортерів і доходи бюджету від рентних платежів. А також відчутне зниження доходів аграріїв, які експортують до Китаю кукурудзу, соняшниковому олію, ріпак тощо. По-друге, є значна частина споживчих товарів, які Україна імпортує виключно з Китаю – від парасольок до штучних квітів. Відповідно, можна очікувати падіння показників роздрібної торгівлі. І третє – це ситуація на зовнішніх фінансових ринках: на хвилі паніки інвестори цілком можуть побігти з ризикованих ринків, таких як український. Але жодних рішень від Кабміну, як пом'якшити ці можливі удари, ми поки не почули.

До речі, ситуація з коронавірусом в Україні теж виявилась викликом, який не зміг подолати Гончарук. Вся країна бачила яскравий приклад – повернення громадян із охопленого епідемією коронавірусу Китаю, коли уряд провалив комунікацію та виявив неспроможність домовитися з владою на місцях щодо розміщення українських громадян.

Хто наступний

Отже, відставка вже назріла та перезріла. Основне питання – як в цій ситуації не нашкодити країні ще більше. Адже призначення нового прем'єра і Кабміну – це процес, який може затягнутися надовго, враховуючи велику кількість "хотілок" політичних груп у парламенті, зокрема і в середині фракції "Слуга народу". А урядова криза точно не потрібна президенту.

Інша проблема, що у Володимира Зеленського дуже коротка лава запасних. Ті варіанти, які наразі обговорюються у ЗМІ як кандидати на прем'єра – Сергій Тігіпко, Валерій Хорошковський чи Юрій Вітренко – це не люди Зеленського. Всі вони мають той чи інший негативний бекграунд та не викликають схвалення суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче перезавантажити Кабмін, ідуть переговори – джерело

Отже, наразі оптимальною ситуацією для президента може стати часткове перезавантаження Кабміну, з точковим підсиленням низки міністерств. Умовно кажучи, звільнити прем'єра, призначити в.о. і завести таким чином на посаду керівника уряду технократа, який не пов'язаний із кланами та не має власних політичних амбіцій.

По-перше, це не призведе до політичної кризи в уряді та парламенті, нормальні фахові кадри продовжать свою роботу. По-друге, це точно не послабить позицію Володимира Зеленського, оскільки в.о. не буде перетягувати "ковдру" та дотримуватиметься лінії президента. І, по-третє, відставка Гончарука та призначення когось з віце-прем'єрів в статусі в.о. прем'єр-міністра. Все частіше говорять про можливе призначення на цю роль львів'янина Дениса Шмигаля, який зараз відповідальний за Мінрегіон.

Президент Володимир Зеленський скликає на 4 березня позачергове засідання Верховної Ради.

Зеленський просить включити до порядку денного засідання питання про розгляд декількох проектів законів, щодо Кабінету міністрів та заслухати звіт про діяльність правоохоронних органів.

Зараз ви читаєте новину «Чи готовий уряд Гончарука до викликів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі