вівторок, 07 жовтня 2008 13:26

Черномирдін за відновлення газотранспортного консорціуму

Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін виступає за відновлення "Міжнародного консорціуму з управління газотранспортною системою України". Про це він повідомив на Українському енергетичному форумі.

Він зазначив з 2003 року, коли був створений консорціум, він так і не почав повноцінно працювати зокрема, з політичних причин.

"Ми в 2003 році його створили, і що?! Порівняно з 2003 роком ми кудись просунулися?! Ні! Так потрібно робити, скільки можна говорити!!", - сказав посол.

Черномирдін додав, що робота газотранспортного консорціуму дасть змогу збільшити транзит російського газу в Європу через територію України, а також забезпечить стабільність цього транзиту.

"Нам (Росії) не потрібна власність: система без продукту це купа металобрухту. Нам потрібна надійність, щоб ми знали, що ми нормально можемо поставляти газ за контрактами", - сказав Черномирдін.

У своєму виступі він не уточнив, у якому форматі, на його думку, консорціум повинен працювати.

У 2002 році Україна й Росія домовилися створити міжнародний газовий консорціум, у січні 2003 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і російський "Газпром" зареєстрували консорціум як юридичну особу із часткою кожної з компаній по 50%.

У травні 2004 року "Нафтогаз України", "Газпром" і Ruhrgas AG (Німеччина) домовилися про умови участі німецької сторони в консорціумі.

Але німецька сторона так і не була залучена до проекту.

Газотранспортний консорціум створений у форматі, який передбачає будівництво газопроводу "Богородчани-Ужгород", а також залучення міні-газопроводів, що простоюють, "Торжок-Долина" та "Івацевичі-Долина".

Проектна потужність газопроводу "Богородчани-Ужгород" становить 19 млрд. куб. м за рік; вартість проекту - близько 560 млн. доларів.

У квітні 2007 року "Нафтогаз України" і "Газпром" домовилися активізувати співробітництво у реалізації проекту газотранспортного консорціуму, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Черномирдін за відновлення газотранспортного консорціуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі