четвер, 21 жовтня 2010 20:36

Через місяць Київ підпише план по безвізовому режиму з ЄС?

Через місяць Київ підпише план по безвізовому режиму з ЄС?
Київ сподівається затвердити план дій щодо введення безвізового режиму з ЄС на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 22 листопада в Брюсселі.

Про це повідомив директор департаменту Європейського Союзу МЗС України Василь Філіпчук.

За словами Філіпчука, Єврокомісія зараз знайомиться з проектом документа, який базується на базі відповідей української сторони на питання ЄС щодо запровадження безвізового режиму.

"Ми очікуємо, що під час саміту цей план дій буде затверджено, після чого настане момент, коли про безвізовий режим потрібно буде не говорити, а робити", - сказав він на брифінгу.

Другою важливою темою саміту, за словами Філіпчука, стане питання про створення зони вільної торгівлі з ЄС. Він зазначив, що в цьому питанні України зробила достатню кількість поступок для Європейського Союзу.

Філіпчук підкреслив, що Україна чекає з боку ЄС дотримання принципів зони вільної торгівлі, з яких починався процес переговорів.

"Це дійсно повинна бути інтеграційна всеохоплююча зона вільної торгівлі, яка відкриє для наших виробників, постачальників послуг і громадян реальні можливості роботи і торгівлі на внутрішньому ринку ЄС. Поки що ми не бачимо у тих питаннях, які нас цікавлять поступок", - сказав представник МЗС.

При цьому він відзначив, що відносини між Брюсселем і Києвом значно активізувалися. За словами Філіпчука, тільки цього року Україну шість разів відвідували комісари Євросоюзу.

"Жодного такого року, щоб нас відвідували шість комісарів ЄС протягом одного року, ще не було. Це унікальна швидкість зміни темпу у відносинах між Україною і ЄС", - зазначив дипломат.

Він також відзначив, що Києву вдалося за останні п'ять місяців "усунути всі ключові" больові "питання, які ставив ЄС у діалозі з Україною протягом останніх двох-двох з половиною років".

Як відомо, президент Віктор Янукович раніше заявляв, що введення безвізового режиму між Україною і країнами Євросоюзу - питання найближчого майбутнього.

Втім, у вересні президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та президент України Віктор Янукович домовилися перенести підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом на 2011 рік, відклавши таким чином розгляд питання про безвізовий режим з ЄС.
РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «Через місяць Київ підпише план по безвізовому режиму з ЄС? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі