понеділок, 19 березня 2007 11:22

Центристи знову перемогли на виборах у Фінляндії

В результаті недільних парламентських виборів у Фінляндії більше всього місць в парламенті як і раніше отримала партія Центру, яку очолює прем"єр-міністр Матті Ванханен (Matti Vanhanen). Опозиційна консервативна партія обійшла соціал-демократичну, яка виграла у неї на минулих виборах у 2003 році.

Як передає France Presse, за партію Ванханена проголосували 23,1 відсотка виборців, що принесло центристам 51 депутатський мандат із 200. Консерватори заручилися підтримкою 22,3 відсотка фінів, що віддали їм 50 місць. Зрештою, соціал-демократів підтримали 21,4 відсотка населення, що еквівалентно 45 місцям в парламенті.

Це перша поразка соціал-демократичної партії з 1962 року, з тих пір вона незмінно приходила на виборах першою або другою. Очікується, що прем"єр оголосить про відставку уряду 28 березня, а новий кабінет міністрів буде сформовано до середини квітня. У порівнянні з 2003 роком явка виборців знизилася більш ніж на два відсотки і склала 70 відсотків.

51-річний Ванханен, колишній журналіст, що став прем"єром в 2003 році після десяти тижнів роботи як міністр, є найпопулярнішим головою уряду в історії Фінляндії. За останні чотири роки безробіття в країні знизилося з дев"яти до 7,5 відсотка, в державному бюджеті доходи перевищили витрати, а купівельна спроможність фінів вважається однією з найвищих в Європі.

В рамках передвиборної кампанії Ванханен пообіцяв знизити безробіття до шести відсотків, додатково знизити податки для приватних і юридичних осіб, а також збільшити витрати на охорону здоров"я і пенсійне забезпечення. Відповідно до статистики, 67 відсотків фінів упевнені в своїй майбутній пенсії, а 88 відсотків задоволені якістю свого життя.

Цього року відбулися ювілейні вибори, оскільки перші вибори до парламенту Фінляндії відбулися сто років тому в 1907 році, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Центристи знову перемогли на виборах у Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі