четвер, 17 листопада 2022 22:50

Спецтема: Катастрофа Боїнга-777 в Донбасі

"Це рішення не просто про трьох вбивць" - Зеленський прокоментував вирок суду у справі MH17

"Це рішення не просто про трьох вбивць" - Зеленський прокоментував вирок суду у справі MH17
Президент України Володимир Зеленський: "Росія повинна відповісти за злочини". Фото: ОП

Є перший вирок убивцям, які знищили малайзійський "Боїнг" у небі над Донбасом у 2014 році. Три особи отримали довічний термін. І обов'язково настане день, коли вони почнуть відбувати це покарання.

Але це рішення не просто про трьох убивць, сказав президент Володимир Зеленський у своєму зверненні.

"Росія багато брехала про цю катастрофу, але все одно ключові факти були встановлені. Зараз засуджені виконавці й забезпечена основа, щоб засудити винних і вищого рівня. Тих, хто несе повну особисту відповідальність за злочин агресії проти України – первісний злочин, який породив усі інші, скоєні рашистами від 2014 року", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відреагувала на вирок суду у справі MH17

Він переконаний, що без цього неможливо убезпечити світ від повторення таких війн, як російська агресія проти України.

"Коли всі вбивці й кати будуть засуджені, коли їхні командири та політичний "дах" отримають справедливі вироки, коли Росія відшкодує всі збитки, завдані російською агресією, – це буде дуже міцний фундамент довготривалого миру. Ми маємо всі можливості, щоб це забезпечити. Кожен російський воєнний злочин, кожен їхній терористичний удар отримає свою юридичну відповідь. Сьогоднішнє рішення в Гаазі це доводить", - сказав він.

У четвер, 17 листопада, Гаазький суд визнав громадян Російської Федерації Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка винними в катастрофі рейсу MH17.

Суддя заявив, що звинувачення проти Гіркіна, Дубинського і Харченка вважаються доведеними. Їх визнали винними у вбивстві 298 разів – кожного пасажира та члена екіпажу MH17. Всіх трьох засудили до довічного ув'язнення і зобов'язали виплатити багатомільйонні компенсації на користь родичів загиблих.

Зараз ви читаєте новину «"Це рішення не просто про трьох вбивць" - Зеленський прокоментував вирок суду у справі MH17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі