вівторок, 24 лютого 2009 11:29

Бюджет СБУ хочуть скоротити вдвічі - законопроект Омельченка

Бюджет СБУ хочуть скоротити вдвічі - законопроект Омельченка
Народний депутат від НУНС Олександр Омельченко пропонує у 2009 році провести реформування СБУ на основі Конституції, принципів демілітаризації і з урахуванням критеріїв, визначених в Концепції реформування СБУ.

Відповідний законопроект "Про деякі невідкладні заходи, направлені на реформування Служби безпеки України" N4099 зареєстрований у парламенті.

Вказаний законопроект пропонує на період реформування СБУ накласти мораторій на виконання службою правоохоронних обов"язків по досудовому слідству, арешту і затриманню людей.

Крім того, на цей період Омельченко рекомендує скоротити бюджетні призначення СБУ вдвічі.

Законопроект також встановлює, що в 2009 році фінансування СБУ забезпечується в рамках фактичного об"єму надходжень до загального фонду державного бюджету за наслідками діяльності Служби безпеки України.

Це означає, що у разі ухвалення цього документа СБУ зможе розраховувати лише на ті кошти, які вона сама "заробила".

Кошти з державного бюджету на проведення спецоперацій пропонується виділяти в порядку парламентського контролю - виключно за узгодженням з Комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Цей законопроект викликав здивування у СБУ. "Дивно чути про такі ініціативи від людини, яка не має і ніколи не мала жодного стосунку ні до правоохоронних органів, ні до служби національної безпеки", - заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

У комітеті Ради з питань нацбезпеки такі пропозиції також назвали недоцільними.

"Позбавити СБУ правоохоронної функції – це не нова мелодія, але на даному етапі робити це передчасно. Та і що означає накласти мораторій? Це якийсь підхід дилетанта! А чим займатиметься слідче управління СБУ і як все це ув"язуватиметься із чинним законом "Про Службу безпеки"? – зауважив секретар комітету Юрій Самойленко (Партія регіонів).

За його словами, законопроект буде розглянутий комітетом, який ухвалить рішення про доцільність його розгляду в сесійному залі.

Минулого тижня президент України Віктор Ющенко відкликав із Верховної Ради подання щодо призначення Валентина Наливайченка Головою Служби безпеки України. "Глава держави прийняв таке рішення через значну заполітизованість питання призначення Наливайченка Головою СБУ, про що свідчить його розгляд на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони", - йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Водночас у ЗМІ з"явилася інформаці про те, що у Ющенка зараз два фаворити на посаду голови Служби безпеки України – заступники голови СБУ Тиберій Дурдинець і Валерій Хорошковський. Дурдинця вважають близьким до глави секретаріату президента Віктора Балоги.


За матеріалами: Ліга, Сегодня.
Зараз ви читаєте новину «Бюджет СБУ хочуть скоротити вдвічі - законопроект Омельченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі